Реклама / Ads
5| 3778 |19.12.2023 НОВИНИ

Рашков се бунтува в сглобката. Против е разделянето на ВСС на две

.
Като гледам колко весело някои хора си прекарват в залата, не мога да повярвам, че става дума за разглеждане на промени в основния закон. Промените, които в момента са внесени далеч надхвърлят всякакви представи на седмото Велико народно събрание. Тогава се имаше предвид един Висш съдебен съвет от 25 членове и нищо повече. Сега два съвета висши. Ако вървим по същия път, още една опция имаме - сега създаваме висш прокурорски съвет, а утре вероятно - висш следователски съвет. Идеята на ВНС ще се забрави съвсем. 
 

По отношение на сегашния проект БСП няма никакви предложения и са против разделянето на ВСС на две. И аз съм против. В това няма нищо необичайно. Всеки в залата е длъжен да вземе отношение по въпроса. 

 

“Промените, които се правят във връзка с прокуратурата, ще бъдат вредни за съществуването на модела, който имаме в действащата Конституция. Цял ден дебатираме, но не чух никой от тази конституционна комисия да каже защо се отхвърлят предложенията на обществения съвет. Има юристи, които са изразили точно такава позиция - че разделението на ВСС е противоконституционно. Нямат ли стойност тези мнения? Или може би някой тук има самочувствие, че е много по-подготвен в областта от един конституционен съдия, професор по конституционно право? Въпросът вероятно ще се отнесе до КС и ще се въздържа от становище”, остро посочи Рашков. 

 

Той попита вносителите, които стоят зад идеята за създаване на т.нар. “прокурорски съвет”, стъпва ли ли са върху комунистическия закон за прокуратурата.

 

“В този закон се предвижда, че главният прокурор се избира от НС за 5-годишен мандат и може да бъде отзован. От там нататък той назначава отгоре до долу всички прокурори в страната. Нека да си зададем въпроса ползван ли е този закон, действал до края на тоталитарния режим и известно време след приемането на новата Конституцията?”, попита още Рашков.

 

“Нормативната уредба регулира обществени отношения, а те търпят еволюция. Една уредба, замръзнала във времето, не може да обслужва обществения интерес толкова много години. Каквато и да е била идеята във седмото ВНС, нищо не пречи тя да бъде осъвременена. Въпросът е как”, посочи Минчев и допълни, че не е ползван комунистическия закон за прокуратурата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3749 |19.12.2023 Украински дронове летяха по военни обекти на територията на Русия, включително летище в Москва . 4| 4817 |19.12.2023 Ако главният прокурор вече е паднал, нека не го ритаме. Сглобката се пропука за съдебната реформа в Конституцията? . 0| 7000 |19.12.2023 Текат последните дни за по-евтино купуване на стаж за пенсия . 1| 3605 |19.12.2023 Проф. Илко Гетов: Ненужната употреба на антибиотици е бомба със закъснител

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads