Реклама / Ads
2| 5826 |29.04.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

ДДС-то вкара кабинета в задънена улица

.
Вдигането на ДДС не е мярка за стимулиране на икономиката, а е мярка, която се взема, когато всички останали са изчерпани, заяви министър Трайчо Трайков.
 

Макар че се застрахова, като каза, че формално решение все още няма и преговорите продължават, икономическият министър вече е вторият член от кабинета" Борисов", който не е съгласен да се вдига ставката на ДДС.

Вчера и финансовият министър формално се обяви срещу покачването на данъка върху добавената стойност. Въодушевен от добрите статистически резултати, пред Нова телевизия Дянков дори направи прогноза, че през април бюджетът излиза на плюс. И поради тази причина не се налага да се увеличава ДДС.

И Трайков като Дянков смята, че всяко увеличение на данъците, особено на такъв всеобхватен данък като ДДС, е мярка, която не се взема, за да стимулира икономиката.

Не така обаче мисли премиерът. Сутринта той беше категоричен, че ДДС ще се вдигне, а с колко, ще стане ясно другата сряда.

Едва ли трябва да търкуваме по друг начин думите на Трайков, освен че ситуацията е критична, изчерпани са всички други възможности  и единственото спасение е в повишаването на най-лесно събираемия данък.

За изминалите 10 месеца Трайчо Трайков доказа, че е компетентен, екипен играч и със собствено мнение. И заради това казаното от него, че все още не е взето формално решение в отговор на журналистически въпрос дали мнението му не е в противоречие с това на премиера, може да се възприеме като илюстрация на позициите относно ставката на ДДС.

Очевидно има разнобой в кабинета, след като днес министър-председателят заплаши, че ДДС ще бъде повишен като временна мярка, докато проработят съгласуваните с работодатели и синдикати антикризисни мерки. А когато това стане, правителството ще започне поетапно да го връща и дори да го намали под сегашната му стойност.

Дали това не беше поредната въдица със стръв,  която премиерът хвърля не за първи път? Последния му опит беше със схемата за изчистване на натрупаните отпуски. Тогава Бойко Борисов пръв и най-гневно поиска до края на тази година да се изчистят старите отпуски. В последна сметка повереният му Министерски съвет вчера реши да даде година отсрочка - до края на 2011 г., както поискаха синдикати и работодатели.

В порядъка на тази логика не е изключено до следващата сряда казаното от премиера Борисов да бъде забравено. Още повече, че няма икономист, който да не е предупредил, че вдигането на ДДС не е антикризисна мярка. А и премиерът нали сам каза, че най-много разбира от полицейски акции. Затова по-добре е този път да послуша икономистите в екипа си.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6377 |30.03.2010 Проекти за 4 млрд. евро по ОП "Транспорт" готви кабинета . 0| 5784 |29.03.2010 Зелена улица за проекта Лот 2 на АМ "Тракия"? . 1| 5402 |29.03.2010 Днес решават за ДДС-то, цената на парно, ток и газ . 0| 5313 |25.03.2010 Тристранката в задънена улица заради ДДС-то

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads