Реклама / Ads
1| 4939 |04.02.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Депутати бранят морското крайбрежие

.
Да се въведе забрана на промяната на предназначението на земеделските земи по черноморското крайбрежие и на практика да се ограничи безразборното строителство по бреговата ивица. Това решиха депутатите в Народното събрание. Проектът беше приет единодушно, а 11 депутати се въздържаха.
 

Вносители на идеята са лидерът на „Атака" Волен Сидеров и група народни представители. В мотивите им се посочва, че целта е да се спре промяната на предназначението на земеделски земи, които частни физически или юридически лица са придобили в собственост от държавния поземлен фонд.

Забраната се отнася само за земи, които са собственост на черноморските общини и ще важи до юли тази година. До тогава трябва да се изработят законодателни промени в тази посока. Ето още аргументи на вносителите, представени от Стоян Иванов от „Атака", цитирани от "Дарик".

В периода от 1 януари 2001 година до 1 март 2009 г. общата площ на земеделските земи от държавния поземлен фонд, намиращи се на територията на черноморските общини в България, които са придобити чрез замяна от физически и юридически лица е 36 482,959 дка. От този общ размер върху 2868 дка е извършена процедура за промяна на предназначението на земеделските земи по реда на Закона за опазването на земеделските земи и правилникът за прилагането му.

Към настоящия момент е внесено искане за утвърждаване на площадка и промяна на предназначението на земеделските земи за още 2699,479 дка, намиращи се в община Долни Чифлик, област Варна. Масова практика бе държавни земи, намиращи се непосредствено до морския бряг, да бъдат заменяни с ниви и пасища, при това разпокъсани, а не комасирани.

В райони на страната, в които има много по-малък инвестиционен интерес, веднага след замяната започва процедура по промяна на предназначението на бившите държавни земеделски земи с цел курортно строителство. Щетите, които са нанесени от подобни замени се съизмерват с щетите, нанесени при замените на земи от горския фонд, а е възможно и да са по-големи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 9167 |04.02.2010 Проблемите в Слънчев бряг – дъвка вместо решения . 4| 5148 |04.02.2010 Дянков погва за данъци спортни босове . 1| 4925 |04.02.2010 Български проекти мерят сили в конкурс за предприемачи . 0| 4675 |03.02.2010 Плащаме 50 млн.лв. за задължения по Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads