Реклама / Ads
0| 2780 |26.06.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Deutsche Bank предупреди инвеститорите, че част от руските им акции липсват

.
Източник: БГНЕС
Deutsche Bank съобщи на клиентите си, че вече не може да гарантира пълен достъп до руски акции, които им принадлежат, подчертавайки предизвикателствата, пред които са изправени глобалните инвеститори, за да възстановят блокираните си инвестиции в компаниите в страната, предаде Ройтерс.
 

На 9 юни най-голямата германска банка предупреждава, че е открила липсващи акции, които са били налични според депозитарните разписки, издадени от банката преди началото на руската инвазия в Украйна. От новинарската агенция пишат, че са видели съобщението с предупреждението на банката. Акциите са били държани в Русия от друга банка депозитар.

 

Дойче банк обяснява недостига с решението на Москва да позволи на инвеститорите да конвертират част от депозитарните разписки в местни акции. Конвертирането е извършено без "участието или надзора" на германската банка и Дойче банк не е могла да съпостави акциите на дружеството с депозитарните разписки.

 

Това е първата голяма банка, която официално информира притежателите на депозитарни разписки, че те може да не получат да придобият собственост точно върху всички акции, които им се полагат, заявиха пред Ройтерс двама източници, консултиращи инвеститори, които продължават да притежават руски депозитарни разписки.

 

Депозитарните разписки са сертификати, издадени от банка, представляващи акции на чуждестранна компания, търгувани на местна фондова борса. Замяната им с акции на руската компания е първата стъпка към усилията за възстановяване на парите им.

 
Сред засегнатите акции са тези на националната авиокомпания "Аерофлот", строителната компания LSR Group, миннодобивната и стоманодобивна компания "Мечел" и "Новолипецка стомана".

 

"Мечел" отказа да коментира, а останалите компании не са отговорили на запитването на Ройтерс за коментар.

 

Западните санкции и руските контрамерки са довели до блокиране на активи на граждани и компании от двете страни на политическото разделение. Москва също така изисква 10% вноска във федералния бюджет, наричана от Вашингтон "данък напускане".

 

Кремъл също така пое активи под временен контрол, като през април конфискува руските дъщерни дружества на две европейски енергийни компании, подчертавайки стратегията си за намаляване на чуждестранното влияние върху компании, които критикуват неговите икономически и политически интереси.

 

Значителен брой инвеститори, вариращи от малки хедж фондове до големи глобални мениджъри на активи, все още притежават депозитарни разписки, твърдят източници от инвеститорските среди. Повечето инвеститори са намалили стойността на руските активи до нула, но някои от тях все още таят надежди за възстановяване на стойността в бъдеще.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3162 |02.05.2023 JPMorgan изкупува акциите на фалиралата First Republic Bank . 0| 2953 |14.03.2023 Срив на банковите акции след фалита на американските SVB и Signature Bank . 0| 3720 |07.06.2022 Световната банка предупреди за опасност от стагфлация, войната в Украйна спъва глобалния растеж . 0| 4990 |05.05.2022 Кукушева предупреди: Рискуваме България да остане без хляб в някои райони

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads