Реклама / Ads
60| 8767 |08.06.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Дянков изненада пенсионерите: Вдигаме ви пенсиите, но не на всички!

.
Симеон Дянков
Еднократната добавка е популизъм, съобщи министърът и обясни, че вдигането на пенсиите щяло да е за постоянно, затова пък не за всички пенсионери, а само за най-слабите социално. Ако се наложи, сменям шеф а на НАП, предупреди Дянков.
 

Министерството на финансите ще предложи днес увеличение с около 15% на минималната работна заплата, така че тя да стане 270 лв, обяви по БТВ вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Най-голямата работодателска организация КРИБ подкрепя това предложение, обясни той и добави, че още от миналата година е говорил, че сега е моментът и ако има приходи, заплатата ще се вдигне.

Хората ще спечелят, защото ще се вдигнат заплатите и осигуровките им, каза Дянков, според когото така се изсветлявала сивата икономика. Еднократната добавка е популизъм; пенсиите също ще се вдигнат постоянно, но не за всички пенсионери. Трябва да се спазва финансовата дисциплина, фокусът ще е върху най-слабите социално - получаващите минимални пенсии. Вероятно процентът на увеличението ще е около 10%, каза той.

След извършването на две рокади в Националната агенция за приходите във вторник Дянков обяви, че това е само началото и допълни, че ако се наложи, ще бъде сменен и самият шеф на агенцията Красимир Стефанов. Той беше категоричен, че Стефанов ще запази поста си, само ако съумее да се справи с ДДС-измамите. За целта ще има още 1-2 месеца. Най-големите проблеми били в дирекциите по контрол в София-град; но и на много места в страната няма очакваната събираемост на приходи. Отличник в това отношение била НАП-Велико Търново, което е и причина тамошният шеф на данъчните да бъде назначен за директор на отдел в столицата.

Вицепремиерът напомни още, че властта вече е разрешила проблема с фиктивното прехвърляне на задлъжнели фирми на хора, които не могат да покрият дълговете. Това станало с одобрението на предложението да не може да се сменя собствеността на дадено предприятие, ако то дължи пари на държавата.

Frognews.bg напомня, че на днешното заседание на Министерски съвет ще се обсъди увеличението на минималната работна заплата от 1 юли. Окончателното решение ще бъде взето следващата едмица, след дискусии в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Предложението е минималната работа заплата да се увеличи от 240 на 270 лв. от 1 юли, което ще струва на бюджета около 20 млн. лв. допълнително до края на годината, докато синдикатите настояват за 290 лв.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5202 |07.06.2011 Дянков вдигна мерника на шефа на НАП . 18| 6006 |31.05.2011 И ДПС бяга от подкрепа на пакта "Дянков" . 15| 5574 |30.05.2011 Вдигат заплати и пенсии, чакат благословията на Дянков . 2| 5826 |27.05.2011 Бюджет 2012 ще е по-добър за България, обеща Дянков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads