Реклама / Ads
18| 6066 |11.07.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

С. Дянков: "Свещени крави" в криза? В никакъв случай!

.
В администрацията нямало да има прошка, според финансовия министър, всички министерства трябвало да вземат пример от съкращенията, които той е направил в ресора си. Дянков се кълне, че не са водени преговори с МВФ, въпреки слуховете.
 

"В Брюксел ще обсъждаме европейската икономическа и финансова политика за 2011 година. Аз ще представя позицията на България. Всичките европейски страни са в криза и едва ли ще получа подаръци за рождения си ден от другите финансови министри, с които ще се срещна в Брюксел.", каза финансовият министър Симеон Дянков в предаването „Неделя 150" на БНР. Той допълни, че предвиденият за 2011 година бюджетен дефицит е 2,7%, защото трябва да се спазват изискванията за бюджетна дисциплина.

По отношение на оптимизацията на държавната администрация Симеон Дянков коментира: „По време на криза няма „свещени крави" и няма привилегировани министерства. Всички министерства представиха докладите за оптимизацията на администрацията. До есента ще имаме цялостната визия - къде какво трябва да се прави. Съкращенията в държавната администрация ще се извършват на два етапа - през 2010 и през 2011 година".

По думите му през 2011 година безработицата ще бъде под 10%, защото тежката година за безработицата е 2010. Дянков посочи, че само България е направила такъв бюджет, при който не са вдигнати данъците и не са намалени пенсиите. Финансовият министър посочи, че по южната ни граница масово пазаруват гърци, а на северната - румънци, защото при тях са се повишили данъците и основно ДДС, в резултат на което там са се повишили цените. Той дори оповести, че износът на страната ни през май се е повишил с 30% спрямо изминалия период на 2010 г. Това се дължало и в не малка степен на понижения внос. "Преди бюджетът разчиташе на ДДС-то от вноса, примерно на строителни материали. Сега обаче такива не се търсят от фирмите заради рязкото рухване на имотния пазар и по-рядкото строителство", поясни вицепремиерът на Борисов.

"Вслушвам се в коментарите и анализите на такива хора като Костов, но не смятам, че не ни е необходима помощта на МВФ. Ще се справим и без помощта на фонда." Това коментира Дянков, в отговор на въпрос какво мисли за предложението на Иван Костов за заем от МВФ, направено вчера. Той допълни, че не са водени преходи с Международния валутен фонд, както бяха пуснати слухове от някои медии и финансисти.

На въпрос към вицепремиера, кого ще подкрепи на днешния финал на Световното първенство по футбол в ЮАР, Дянков заяви, че от началото на мондиала е стискал палци за холандците. "Доста съм работил в Холандия като служител на Световната банка, познавам първенството им и за това съм за тях. Синовете ми обаче от вчера са облекли тениски на Испания и довечера ще подкрепят иберийците", каза в заключение Симеон Дянков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5579 |24.06.2010 С. Дянков: 600 лв. на час за ЕРП-консултации? Много са! . 15| 5512 |07.06.2010 С. Дянков: МВР по-малко да говорят, повече да работят! . 0| 5085 |12.05.2010 Дянков: Не виждам проблем в българо-руските отношения . 4| 5246 |03.05.2010 Дянков: 20% е шансът да скочи ДДС-то

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads