Реклама / Ads
3| 5415 |29.09.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Димитров: Има груби нарушения в бюджета на МС

.
Валери Димитров
Председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров връчи днес на министър-председателя Бойко Борисов становище по одита и заверката на Годишния финансов отчет на Министерския съвет за 2008 година, съобщиха от Сметната палата. На финансовия отчет на Министерския съвет за 2008 г. се прави отказ от заверка.
 

В становището на екип на Сметната палата изразява мнение, че поради констатираните съществени грешки и нередности отчетът за касовото изпълнение на бюджета и извънбюджетните сметки за 2008 г. и балансът към 31.12. 2008 г. на Министерския съвет не дават вярна и честна представа за имущественото и финансовото състояние.

В докумнета за записани следните грешки и нередности, констатирани от експертите:

* неправилни разходи за основен ремонт са отчетени като текущ ремонт;
* неправилни разходи на стойност 168 418 лв. за външни услуги са отчетни като изграждане на инфраструктурни обекти;
* не са отчетени изразходвани средства от еврофондовете по оперативна програма Административен капацитет в размер 950 652 лв. и от Фонд Земеделие - 166 439 лв.;
* в обобщения баланс на МС не са включени над 38 хил. земи на ловно стопанство Искър и 198 дка. в Боровец
* Не е включено в баланса дворно място на бул. „Дондуков 1" от 12, 43 дка. на стойност 15,552 млн. лв.
* в обобщения баланс не са включени задължения към доставчици в размер 206 654 лв.

Основанието за отказа от заверка е Одитен стандарт № 3 на Сметната палата, според който одитно становище за отказ от заверка се дава, когато “одитното становище указва, че финансовият отчет не е съставен вярно и честно.”

Съгласно Закона за Сметната палата при отказ от заверка на годишен финансов отчет на разпоредител с бюджетни кредити Сметната палата уведомява министъра на финансите за предприемане на конкретни действия в съответствие със законовите му правомощия.

В хода на извършващия се в момента от Сметната палата одит на финансовото управление на бюджета и имуществото на Министерския съвет за периода от 01.01.2008 г. до 31.07.2009 г., възложен с решение на Народното събрание от 20 август 2009 г., са установени данни, които влизат в рязко противоречие със становището за заверка без резерви на годишния финансов отчет на Министерския съвет за 2008 г., утвърдено от ръководителя на Отделение V Ерджан Алкова.

Съгласно Закона за Сметната палата становищата по извършените одити и заверки на годишните финансови отчети на централни разпоредители с бюджетни средства се утвърждават окончателно от ръководителите на отделенията на Сметната палата.

На свое заседание Сметната палата оспори подготвеното от одитен екип от Отделение V и утвърдено от Ерджан Алкова одитно становище за заверка без резерви на годишния финансов отчет на Министерския съвет за 2008 г. Сметната палата прецени, че е налице основание за подготвяне на ново одитно становище от друг одитен екип.

Назначеният със заповед на председателя на Сметната палата одитен екип изготви настоящото одитно становище, с което на финансовия отчет на Министерския съвет за 2008 г. се прави отказ от заверка. Председателят на Сметната палата утвърди това становище.

Председателят на Сметната палата със заповед отне ръководството на Отделение V на Сметната палата на Ерджан Алкова, член на Сметната палата, поради неефективно осъществен контрол за изпълнението на одитната задача за одит и заверка на годишния финансов отчет на Министерския съвет за 2008 г.

По закон председателят на Сметната палата няма право да освобождава членове на Сметната палата, нито да предлага на Народното събрание тяхното предсрочно освобождаване, поради несправяне със служебните им задължения.

Председателят на Сметната палата разпореди вътрешна проверка на дейността на одитния екип от Отделение V, осъществил първоначалната заверка на годишния финансов отчет на Министерския съвет за 2008 г. Той поема функциите на ръководител на Отделение V до определянето на нов ръководител.

Отделение V осъществява одити в следните обекти:
• Министерски съвет
• Министерство на образованието, младежта и науката
• Министерство на физическото възпитание и спорта
• Национална агенция “Пътна инфраструктура”
• Комисия за регулиране на съобщенията
• Българска академия на науките
• Държавни висши училища
• Държавни висши военни училища

Припомняме че по-ранао днес СДС настоява Сметната палата да да не дава заверка, която на бюджета на Министерския съвет за периода 1 януари 2008 г. - 1 юли 2009 г. Според Димитров, нарушенията там са много сериозни и тепърва националният одитен орган.

Недаването на заверка е абсолютно логичен и възможен изход, които очакваме за лошото управление на Министерски съвет, допълни лидерът на СДС.

След като бъдат установени нарушенията трябва да бъдат предоставени за разследване на компетентните органи, включително прокуратурата. И за най-тежките случаи трябва търсене на отговорност, включително и наказателна, както и връщане на пари, допълни Димитров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5095 |10.09.2009 Дянков: Имаме нужда от външен анализ за бюджета . 1| 4791 |08.09.2009 Дефицитът в бюджета - пет пъти по-малък през август . 0| 4891 |18.08.2009 Дупката в бюджета на НОИ не е опасна за пенсиите . 0| 5137 |17.08.2009 Проверки ще пълнят бюджета на НОИ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads