Реклама / Ads
2| 5573 |18.08.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Дизелът в България е най-скъпият в ЕС

.
Дизелът в България е най-скъп спрямо останалите държави членки на Европейския съюз, ако се отчита цената преди облагането на горивото с ДДС и акциз.
 

Към 12 август стойността на дизела, която се изчислява на база цената на производител/вносител и надценката на бензиностанциите, е била 0,658 евро на литър, сочат данни на сайта energy.eu, който обобщава информация от всички страни от ЕС.

 

Средната стойност за съюза е 0,531 евро, или с близо 24% по-ниска. Веднага след България по скъп дизел се нареждат Малта и Гърция, а най-евтин - 0,398, е в Австрия.

 

В част от останалите европейски страни обаче данъците и таксите са по-високи, така че крайната цена на дизела по бензиностанциите в 11 от тях превишава тази у нас.

 

Стойността преди облагането с данъци и такси на масовия бензин А95 в България също е сред най-високите – пета позиция за ЕС. След добавянето на налозите обаче българският потребител плаща един от най-евтините бензини спрямо останалите европейци.

 

 

В последните месеци, през които се срина цената на петрола, у нас цените не се промениха. Като причина беше обясняван курсът на долара и това, че той поскъпва. На 1 май и вчера цената на долара обаче е една и съща. Една и съща е и цената на бензина 2,29 лв. Но в същото време цената на барел суров петрол на 1 май е 65 долара, а вчера е 42 долара.

 

Цената на петрола е 40% от тази, която плащаме. Най-високата част от цената е за акцизите. Освен че имаме най-скъпото производство на бензин, имаме и най-ниския акциз в ЕС. България получава от търговците най-малко пари от акциз в ЕС. У нас акцизът на бензина е 36 цента, в Австрия е 48 цента, в Румъния 46 цента, Унгария е 39 цента.

 

Според финансиста Емил Хърсев производителят продава на цената, на която може. По думите му начините за противодействие са два – или пазарът се свива и производителят снижава цената, или има внос от друг производител.

 

„Според мен държавата може с буферен фонд от резервите да организира по-ниска цена. Всичко е въпрос на търговска логика и политика. За съжаление, в годините на рецесия у нас си отидоха от пазара търговци, които внасяха и даже изнасяха горива”, посочи експертът, цитиран от БТВ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5145 |18.08.2015 Нейков: България да привлича млади работещи със зелена карта . 0| 5020 |17.08.2015 Гърция се отказа да ни реже с 26% данък при сделки с България . 1| 4918 |06.08.2015 ЕК одобри програмата за сътрудничество между България и Македония . 1| 5217 |29.07.2015 Д. Минев: 80% от хората в България са бедни, а не както казват 34 % от КНСБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads