Реклама / Ads
0| 5621 |28.08.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

ДКЕВР: Няма нужда от оставки в момента

.
Източник: Булфото
Промяна в състава на ДКЕВР не е необходима, преди да бъде оценен ефектът от предприетите от регулатора действия. Това се казва в изявление на комисията във връзка с поисканите от служебното правителство оставки на председателя Боян Боев и членовете Еленко Божков и Лиляна Младенова.
 
От ДКЕВР изтъкват, че проблемите в сектора, с които ведомството се е сблъскало, включват свръхпроизводство на електроенергия от ВЕИ и подписаните дългосрочни договори със задължително изкупуване на високи цени. Друг проблем за решаване е и намаляващо потребление вследствие на либерализирането на сектора, както и натрупани дефицити от минали периоди. Недостигът е породен от отменени методики и неточно прогнозиране на произведената енергия от "зелени" централи, се казва в изявлението на ДКЕВР.

От регулатора изброяват и предприетите действия за решаване на проблемите. Направени са пълни одити на ЕРП-тата, в които са установени редица нарушения. Започнати са проверки на ВЕИ централите, както и на всички търговци на електроенергия. Изпратени са две жалби до Европейската комисия във връзка с предоставяне на неправомерна помощ по дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия и по отношение на ВЕИ централите, изтъкват от ДКЕВР.
От комисията припомнят, че от 1 юни действа балансиращ пазар на електроенергия, с което разходите за балансираща енергия се поемат от производителите, а така се облекчава тежестта върху крайните потребители.

По отношение на дефицита в НЕК от ДКЕВР твърдят, че само за половината от 3-те млрд. лева недостиг са в компетентността на регулациите им. „Всякакви други разходи на НЕК, несвързани с лицензионната дейност, като например изграждането на АЕЦ „Белене“ и хидровъзела „Цанков камък“, не подлежат на включване в крайните цени и са извън обхвата и компетенциите на комисията", се казва в изявлението.

От регулатора припомнят и за фактическото разделяне на НЕК и ЕСО, с което са изпълнени изискванията на третия либерализационен пакет. Започването на работа на балансиращия пазар на електроенергия е и следващата стъпка към либерализацията.

Според ДКЕВР всички тези действия са аргументирани и последователни и водят до стабилизиране на енергийния сектор.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5526 |12.08.2014 Няма пари за дупките по "Тракия" . 23| 9713 |29.06.2014 Илиян Василев:И децата знаят, че "Южен поток" няма да ни се размине туко така . 1| 5456 |25.06.2014 И хлебарите успокояват: Насъщният няма да поскъпва . 10| 10164 |28.04.2014 Нови тайни от доклада на ДКЕВР: „Соф. вода” пести от ремонти, вдига заплати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads