Реклама / Ads
2| 9921 |28.07.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Дмитрий Косарев: Истинският спектакъл с БТК още не е започнал

.
Дмитрий Косарев
Спас Русев е марионетка на ВТБ и някои български политици. Нямам съмнение, че реалната ситуация със собствеността на БТК ще бъде изяснена съвсем скоро. Много интересни неща ще бъдат разкрити в хода на процеса в английския съд. Истинският спектакъл още не е започнал. Това казва в интервю за Банкеръ Дмитрий Косарев, собственик на Empreno ventures.
 
- Г-н Косарев, свърши ли наистина спорът за собствеността на БТК, след като в Търговския регистър бяха вписани исканите от Спас Русев промени?

- Както съм казвал редица пъти от 2015-а насам, спорът с VTB Capital, която е филиал на руската ВТБ Банк, с ръководството на самата банка и със Спас Русев относно собствеността над "Виваком" ще се реши извън България. Разглеждането на делата в Английския висш съд и арбитражния съд на Международната търговска камара все още е в ход.

От друга страна, незаконното решение на българската Комисия за защита на конкуренцията от декември 2015-а, с което сделката за телекома бе разрешена, все още се обжалва пред българския Върховен административен съд. Освен това облигационерите на БТК са в течение на действията на VTB, които нарушават поетите от телекома задължения.

Русев е марионетка на ВТБ и някои български политици. Нямам съмнение, че реалната ситуация със собствеността на БТК ще бъде изяснена съвсем скоро. Моля да запазите търпение още малко. Много интересни неща ще бъдат разкрити в хода на процеса в английския съд. Истинският спектакъл още не е започнал, но вие си вземете пуканки и заемете място на първия ред, защото шоуто започва всеки момент.

- През последните месеци обаче не сте правили изявления, което изглежда сякаш приемате служебно загубата от Спас Русев и братя Велчеви и няма да водите повече битки?

- Моите позиции са изключително силни. Страната, която е в отчаяно положение в момента, е ВТБ. Те се правят, че ситуацията е под техен контрол, но не е така. Забавно е да се наблюдава как ВТБ всячески се опитва да отлага изслушванията в Лондон, защото знаят, че резултатът в крайна сметка ще бъде решение за откриване на процес и представяне на доказателства.

Всеки в България и Русия знае истината. Тя скоро ще бъде разкрита. Разполагам с много силен екип от юристи, които работят усърдно и последователно, докато от ВТБ нарушават международните и българските закони, а също така увреждат интересите на българската държава, без това да предизвиква каквато и да било реакция. Скоро ще докажем, че те са крадците, които отчаяно се опитват да прикрият този факт.

- Казвате, че водите редица дела в международни съдилища и арбитражи. Кои точно институции сте сезирали?

- В момента имам две главни жалби, както и десетки други, които се разглеждат паралелно с тях. Първата е свързана с моя дял от 43% от БТК. Тя се разглежда от Английския висш съд. Втората е за другия ми дял в БТК от 33 на сто, който си приписа VTB Capital. Последните изслушвания по нея бяха проведени през юни във Виена и са изключително успешни за нас.

- Очаквате ли скорошна развръзка по някое от делата?

- Абсолютно уверени сме в положителния резултат от международните дела срещу ВТБ. Видяхте, че в България, където съдебната система е напълно доминирана от политически и икономически кръгове, все пак успяхме да попречим на ВТБ да регистрира Спас Русев като управител на БТК в продължение на 10 месеца. Те успяха чак след като получиха политическа намеса от най-високо място, когато бе сформирано новото правителство. В условия на независимо правосъдие такова измамническо поведение ще бъде надлежно осъдено и това ще се случи съвсем скоро. За съжаление имиджът на българската правораздавателна система сериозно ще пострада, след като английското дело покаже кой е прав в конфликта.

- Пред българския Върховен административен съд оспорвате разрешението, което Комисията за защита на конкуренцията даде на "Вива телеком" (Люксембург) на водения от Спас Русев консорциум да придобие контрол върху БТК. Последното заседание по това дело бе на 21 юни, но е насрочено ново - за 15 ноември. Ако крайното решение е във Ваша полза, каква правна стойност биха имали тогава решенията на сегашното ръководство на БТК?

- Както казах, за да придвижат измамническия си план, от ВТБ трябва да нарушат много правила, и колкото по-напред отиват, толкова повече правни казуси създават. Получиха незаконно одобрение от Комисията за защита на конкуренцията да придобият БТК през декември 2015-а и то бе оспорено. Надявам се, ще бъде и отхвърлено. Аз лично призовах Комисията за защита на конкуренцията в България да преразгледа решението си на основание на редица нови факти, но заради политическата намеса те игнорираха призива ми.

Сега ВТБ незаконно изтегля пари от компанията, за да обслужва заема, който бе използван за придобиването на БТК. Тези плащания са против регулациите за финансово подпомагане, но българската държава не иска да се меси в тези нелегални транзакции.

Настоящото ръководство на БТК е замесено в толкова много криминални и измамнически дейности през последните две години, че така или иначе ще бъде изправено пред правосъдието. Инициирах съдебна процедура пред прокуратурата и ДАНС в България и те разследват случая. Казано накратко, ръководството на БТК е използвано от ВТБ за техните цели, но срещу изпълнителния директор Атанас Добрев и другите членове на управителния съвет ще бъдат заведени наказателни и граждански дела във и извън България.

- Дочухме, че БТК вече се предлага на пазара срещу сумата от 1 млрд. евро. Ако подобна сделка се случи, може ли да бъде причина да оттеглите претенциите си в лондонските съдилища срещу спечеления от Спас Русев и партньорите му търг за контрола над БТК?

- Истинската цена на БТК е около три пъти по-висока от платената от ВТБ на самите тях. Това е водещото измамно действие, извършено в резултат на фалшивия "търг" от ноември 2015 година. От този момент ВТБ и ръководството на БТК извършиха толкова много незаконни действия, които превърнаха дружеството от най-добрия български телеком в токсичен актив.

Пред мен има само един път и той е да поема контрол над компанията. Сега съм фокусиран върху това. Сигурен съм, че след победата ми в Лондон българската правосъдна система ще бъде принудена да промени мнението си за случващото се с БТК.

- Имате ли информация дали се е случило някакво реално плащане по сделката между "Вива телеком" (Люксембург) на водения от Спас Русев консорциум и "ИнтерВ Инвестмънт" С.а.р.л., който е първият по веригата чуждестранен собственик на "Виваком"?

- Сумите, изплатени при това плащане, са суми, платени от ВТБ на ВТБ с цел мениджърите на банката да се облагодетелстват от собствеността над БТК. "ИнтерВ" не е получило никакви пари от това плащане.

- Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество беше предявила претенции за над 100 млн. евро от предложените от Спас Русев 330 млн. евро за БТК, тъй като телекомът бе придобит с пари от КТБ. Знаете ли дали в крайна сметка държавата ще получи нещо от тази сделка?

- ВТБ манипулира българското правителство. За да получи подкрепата му, руснаците обещаха да платят на българската държава 125 милиона от парите, които трябваше да бъдат разпределени между акционерите. Фактически това бе официален подкуп, за да бъде включено правителството в измамната сделка. Това предложение обаче се оказа фалшиво.

Заради разглеждания в Лондон юридически спор България няма да получи тези пари. Ако българските власти бяха подкрепили законния собственик и се бяха съгласили да обсъдят с мен проблема, щяха да са си получили парите преди две години. Случи се обаче точно обратното. Докато ние се съдим, ръководството на БТК под контрола на ВТБ вече е изтеглило незаконно около или над 50 млн. евро от телекома.

- Досега синдиците на КТБ търсили ли са контакт с Вас, за да изяснят детайлите около собствеността и придобиването на БТК? И според Вас каква схема се е разиграла, за да се стигне до днешната патова ситуация?

- Аз активно търсех среща или някакъв контакт със синдиците на КТБ, изпращах писма, но без успех. Несъстоятелността на банката се управлява с единствената цел финансовата институция да бъде напълно унищожена отвътре в остро противоречие с изискванията на закона - което синдиците на БТК не знаят, защото не са квалифицирани. Много тъжна ситуация, говореща много за българското общество в този момент.

- Планирате ли оттук насетне някакви допълнителни действия по казуса с БТК?

- Не сме спирали и няма да спрем действията си, свързани с БТК. Въпреки политическата и юридическата ситуация в България сме решени да победим и ще победим. Хубавата страна на измамническите действия на ВТБ е, че колкото повече продължават, толкова по-трудно ще останат неразкрити. Колкото повече влачат процеса, толкова по-добре за нас.

- Преди няколко месеца обявихте, че сте готов да инвестирате във футболния клуб "Левски", чийто собственик е Спас Русев. Той самият обяви неотдавна в интервю за столичен седмичник, че влизането му в отбора е било грешка. Вие имате ли все още интерес към този клуб?

- Аз съм потвърдил интереса си пред клуба и пред Спас Русев. Поканих фенове в Москва и обсъдихме ситуацията с клуба. Изпратих на Стефан Софиянски предложение да стане председател на надзорния съвет, след като поема контрола над клуба. Случаят с "Левски" още веднъж ясно демонстрира, че не е Русев този, който взима решенията. Истинските собственици просто го използват, за да прикрият имената и плановете си. Тъжното е, че смятат да използват клуба като разменна монета в политическите си игри. Моето намерение е да подкрепя клуба и офертата ми за "Левски" е на масата. Имам силен екип в България, който ще поеме нещата, когато измамническият план на Русев напълно се разпадне.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2137 |19.04.2024 Кападокия - подземен град и сафари . 0| 4395 |18.04.2024 Георги Ангелов: България е една от малкото страни с плаващи лихви, оттук-нататък само ще растат . 3| 15455 |16.04.2024 Politico: ЕС сигнализира за край на безплатните пари за по-бедните страни . 0| 5788 |17.04.2024 ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads