Реклама / Ads
2| 7501 |12.07.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Домусчиев се разгневи срещу Валери Симеонов

.
Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев написа гневен текст срещу вицепремиера Валери Симеонов. Припомняме, че лидерът на НФСБ отправи критики към бизнесмена по отношение на управлението на „Параходство Български Морски Флот“ АД.
 

Ето целия текст без редакторска намеса:

 

„БЕЗКРАЙНИТЕ ЛЪЖИ НА ВИЦЕПРЕМИЕРА СИМЕОНОВ

 

С недоумение следя медийните изяви на Вицепремиера Валери Симеонов и неверните твърдения по адрес на „Параходство Български Морски Флот“ АД (БМФ) и мен лично. Задавам си въпроса какво цели с тази злонамерена атака?!Заема един от най-високите постове в България и следва да преценява и премерва думите, които изрича публично, защото формират не само обществени нагласи, но влияят и на имиджа, и работата на дружеството, както и на инвестиционния климат в страната. В тази връзка информацията, която разгласява, следва да бъде проверена поне от два надеждни и компетентни източника, както и да е съгласувана с юридически и вещи лица, а не да се позовава на клюки и неверни твърдения.

 

Ако той е новоизлюпен политик, който се опитва да трупа евтин рейтинг, то аз от 27 години съм в реалната икономика. Знам колко трудно се гради доверие по отношение на бизнеса, който развивам, по отношение на чуждестранните инвеститори, с които съм партньор и най-вече по отношение на десетките хиляди служители, с които работя всеки ден. Затова няма да му позволя да сипе лъжи с лека ръка заради негови лични амбиции.

 

Какви са последствията за мен и за компаниите ми от тази целенасочена злонамерена кампания няма нужда да казвам публично. Но искам публично да опровергая най-големите лъжи, които той изрече в последните седмици и по-долу ще се опитам да дам необходимата информация с прости думи, за да може лицето Симеонов да я разбере:


1. Продажно арбитражно решение и продажен арбитраж

 

- Клеветническо твърдение, което не е аргументирано. Арбитражното решение е 53 страници, задълбочено и аналитично изследва иска. Това, което Симеонов не разбира и не чете го определя за продажно?! В решението са изложени исканията на ищеца и възраженията на ответника (Държавата), обективните факти по казуса, разгледани са приложените доказателства и най-вече подробно са изследвани двете извършени експертизи, въз основа на което Арбитражният съд, прилагайки Закона, е постановил арбитражното решение. За съжаление лъжите и клеветите на Вицепремиерът Симеонов са толкова много, че смятам да спра до тук.Симеонов е високопоставен представител на изпълнителната власт, вицепремиер по икономическата и демографската политика. Не му ли минава през ум, че всичките изказвания, цитирам дословно „продажно решение“, „позорно решение“, са вмешателство в работата на независимия български съд по висящо пред него дело. Живеем в правова държава, чиято Конституция е закрепила разделението на властите. Изцепките му в качеството на представител на изпълнителната власт са повече от недопустими по време на един съдебен процес. Те представляват външни влияния и внушения, които пречат на българския съд да работи по съвест и убеждение.

 

2. Невярно твърдение, че няколко състава са се отказали от арбитражното дело –

 

Ответникът (Държавата) е поискал отвод на председателя на Арбитражния състав и въпреки че не са били налице правни основания за това – арбитърът си е направил самоотвод, за да няма никакво съмнение относно валидността и компетентността на състава на арбитража, разглеждащ делото.

 

3. БМФ е фалирала компания

 

- Такава откровена лъжа! Кой би инвестирал 440млн. лева за покупката на едно дружество и би инвестирал още 570млн. лева в него (Симеонов може да провери справката от Агенция по приватизация)?! През тази и следващата година инвестициите ще надхвърлят 770млн. лева. Кой би инвестирвал в нещо, което ще фалира?! За десет годишния период ние ще преизпълним инвестициите заложени в приватизационния договор и ще свалим средната възраст на флота на 7-8 години (при поет ангажимент за 20 години). Домусчиеви за 27 години в бизнеса не са фалирали нито едно дружество, не са имали просрочие в плащане на заплати и кредити. Колко бизнесмени могат да се похвалят с това?!

 

4. Практиката кораб - офшорна компания не е измислена от господата Домусчиеви, а е наследена от времето, когато БМФбеше със 100% държавно участие в капитала. Това не е престъпно деяние, а утвърдена международна морска практика. БМФ е холдинг с много дъщерни компании собственици на съответните кораби. Всичко това е видимо в одитирания консолидационен отчет на дружеството. Всеки един нов кораб струва много пари, което налага ползване на външно финансиране. За съжаление, заради рейтинга и законодателството на Република България през последните 25 години трудно ще намерите чужда или българска банка, която да инвестира в български флаг. Вицепремиерът отговарящ за икономиката следва да се замисли в тази насока, ако има желание да изгради нещо, защото именно политиците са тези, които създават условията.

 

5. Твърдите, че сме скрапирали 40% от тонажа, който е бил обект на приватизацията през 2008г. Искам да коригирам - скрапирахме много повече, защото средната възраст на флота през 2009г. беше25 години. Имаше кораби, които не отговаряха на международните конвенции над 10 кораба на възраст над 40 години, които бяха опасни, както за екипажите , така и за околната среда. Това никъде не го споменава Симеонов, както и че ръководството на БМФ е успяло да свали средната възраст на флота на 8 години, при изискване под 20 години към края на приватизационния период. Не упоменава, че са инвестирани сериозни суми за закупуването на нови и модерни кораби, с които общия тонаж на оперирания от БМФ флот към днешна дата е над 1‘100‘000 тона бруто регистър, изцяло плаващ под европейски флаг. Това е общодостъпна информация, която може да се провери в официалната страница на БМФ в интернет (www.navbul.com). В нашите заводи в България, САЩ и Италия също “скрапираме“ старо оборудване и заменяме с ново по-ефективно и съобразено с новите изисквания. Това не е престъпление, а нормална практика. Само за Симеонов е нещо нередно. Каква компетентност има Вицепремиерът по икономическата и демографската политика?!

 

6. Твърдението, че не е имало криза в шипинга (цитирайки доклад на ООН за Световната икономика)

 

- Не е коректно да прави връзка между ръста на световната икономика и фрахтовия пазар в отделните сегменти на корабоплаването. Добре е да проучи какво се случи с корабостроенето в Китай, Корея и Япония през последните 3 години, защото е пряко свързано с възможностите и желанието на корабособствениците да инвестират. Колко български корабособственици фалираха?! Къде са украинските и румънските флотове?! Колко големи чуждестранни компании фалираха –Western Bulk, Hanjin Shipping, Korea Line, Sanko steamship, Eagle Bulk, General Maritime Corporation ....?! В нашия бизнес има само един „репер“ и това е “Baltic Exchangeindex”. Той ясно показва срива след 2008 година и последвалата криза в шипинга.

 

*БМФ оперира кораби в Handysize

 

Би трябвало да знае, че всеки пазар се движи по отношението между търсене и предлагане. Когато един бизнес в глобален мащаб е подготвен да отразява ръст на световната икономика от 4.5 - 6% и когато той падне на 2-3% и имаме свръх предлагане на кораби е необходимо време, за да се нормализират пазарните условия. Би трябвало Вицепремиерът по икономическата и демографската политика да е наясно, защото управлява не като мен компания на стойност около 1 млн.лева, а цяла държава и носи отговорност.

 

7. Масови съкращения на плавателния състав

 

- В Параходство БМФ не са правени масови съкращения. В момента на борда на корабите оперирани от дружеството има над 1600 български моряка и около 60 стажанта с европейско заплащане и плаващи на нови и модерни съдове, даващи им отлични и безопасни условия за работа. Извън тази бройка над 200 човека работят в администрацията на компанията. Твърдението за 124 човека работещи в Параходство БМФ е силно манипулативно!

 

8. Председателят на Моряшкия синдикат е в Управителния съвет на фирмата купувач

- Поредната лъжа на Симеонов! Да, той е в Управителния съвет, но на Параходство БМФ. Това беше ангажимент поет преди подписване на приватизационния договор в сградата на Агенция за приватизация по време на срещата с КНСБ през 2008 година. До ден днешен спазваме тази договорка и европейските практики - представителите на работниците да участват във взимането на решенията и не случайно те ни подкрепят!

 

9. Относно приватизационната процедура на Параходство БМФ

 

- Неверни твърдения от Симеонов разкриващи пълна неяснота за приложената от Агенция за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) вид процедура, одобрена от Народното събрание като Стратегия за приватизация на Параходство БМФ. Процедурата е на 2(два) етапа. От 23 фирми купили документацията за участие, само 3 фирми подадоха документи.

 

Освен крайният купувач - българо-немският консорциум, другите две фирми (гръцка и кипърска) не подават необходимата документация съгласно Стратегията. Къде са френската и холандската фирма, за които говори Симеонов?! Може би в сънищата му! Трябва да се вземе предвид и Стратегията за приватизация на БМФ и самата процедура беше готвена и мина обществено обсъждане в продъжление на около година. Всички заинтеросовани страни имаха достатъчно време да изготвят и подадат оферти.

 

Безмислено е да опровергавам всеки ден произволните твърдения на Симеонов. Очевидно е, че той това цели – да ме провокира с лъжите си да говоря, а след това, използвайки удобната форма - правото на отговор, да измисля нови фалшиви новини.Целта е този омагьосан кръг с омаскаряването да продължи достатъчно дълго.

 

Аз и Параходство БМФ ще преживеем откровените му лъжи и клевети, но от действията му ще страдат и други български компании и инвеститори. Дано не съм лош пророк!”

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5298 |11.07.2017 В. Симеонов: Циганската наглост в Асеновград е по-висока от тази в страната . 4| 6366 |11.07.2017 Бизнесът скочи срещу правителството: Не вдигайте драстично съдебните такси! . 4| 8412 |11.07.2017 Вицепремиерът Симеонов: Домусчиеви искат фалит на Български морски флот

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads