Реклама / Ads
11| 5351 |07.08.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Достойно “ NO” за АЕЦ “Белене”

.
Правителството на ГЕРБ дойде с обещанието за ревизия на някои от решенията на тройната коалиция, а едни от най-спорните сред тях са именно около българското участие в проекти като "Южен поток", "Бургас-Александруполис" и разбира се - АЕЦ-Белене.
 

Белене отдавна е трън в очите на много хора. Природозащитниците многократно предупреждават, че площадката на централата попада в сеизмичен район. Данъкопладците скачат срещу идеята проектът да бъде изпълняван с техни пари (разбирай - с държавни гаранции). Експертите пък се съмняват в икономическата целесъобразност на "АЕЦ Белене".
Дотук всички изглежда да са прави. Доказват го фактите. Районът около Белене е земетръсен.

 Идеята за държавните гаранции е заложена в схемата на бившето правителство на Станишев (подписало с руснаците за строителството). Досега не е публикуван никъде икомическият анализ за ефективността на новата ядрена мощност. По паметливите сигурно си спомнят, че когато изваждаха от фризера проекта "АЕЦ Белене" ни убеждаваха, че той ще струва 3,9 млрд. евро, а цената на произвеждания ток - 3,5 до 4 евроцента за киловатчас. Статистиката показва, че тези разчети отдавна вече не са актуални, тъй като по последни прогнози са съответно за 10 млрд. евро и за 8 до 10 евроцента киловтачаса (минимум). Така беше развенчан основния икономически "аргументи" - за евтиния ток и мита, че цената на тока щяла да остане непроменена през цялото време, докато централата се строи.

Икономически необоснован бе и самият избор на изпълнител. Търгът бе направен некоректно, като до него беше допусната само руска ядрена технология, т.е. нямаше конкуренция. Оправданието за подобна абсурдна икономическа "логика" беше, че централата е започната от руснаци и ще бъде по-евтино, ако бъде завършена от тях. Решението обаче беше друго – да бъде съборено всичко и да се започне строежа отначало, като за събарянето на вече построеното поискаха повече пари, отколкото даваха за изкупуване на старото руско оборудване. Така беше развенчан и следващия мит, уж икономически аргумент - че с избора на руски инвеститор се пестели пари, защото той щял да достроява вече започната централа.

Ще докаже ли новото правителство смелост да излезем от този омагьосан кръг, низ от управленски решения с псевдо-икономическа обосновка? Усилията им няма да останат напразни, ако освен с експертните оценки, управляващите поразгледат разните интернет-форуми за АЕЦ-Белене. В тях не само трудно ще открият привърженици на идеята за довършване на мегаломанския проект. Там ще намерят факти и оценки за далавери и ядрени лобита, за енергийни мафии и за грабителства посред бял ден. Те ще са им полезне за да направят това което обещаха - заплашва да преразгледа, замрази или да се откаже от големи енергийни проекти с международно участие, като "АЕЦ Белене".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4874 |07.08.2009 Няма картел на горивата, ЛУКойл коректни към потребителите . 0| 4740 |07.08.2009 Шеф на ГДБОП оглави митниците . 2| 5087 |06.08.2009 Нови антикризисни мерки готви НСТС . 0| 5337 |06.08.2009 2% вноска за втора пенсия иска БСК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads