Реклама / Ads
0| 4759 |07.08.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Шеф на ГДБОП оглави митниците

.
Ваньо Танов
Бившият шеф на ГДБОП генерал Ваньо Танов е новият директор на Агенция „Митници". Той бе официално представен вчера, 6 август, от финансовия министър Симеон Дянков.
 

По думите на Дянков Танов е негова кандидатура и уточни, че вече е направил предложението си до премиера. Познавайки неговите качества и възможности, генералът е човек, който успешно може да се справи с многото проблеми в митниците и да помогне за балансирането на бюджета, подчертава вицепремиерът.

Според финансовия министър само за тази година от подобряването на работата на митниците биха могли да се съберат допълнителни приходи от 500 млн. лв.
Направените анализи показват, че от митниците годишно изчезват около 1,2 млрд. лв., като течът е по-голям от предполагаемото, вероятно 2-3 млрд. лв., така че има доста възможности за събиране на ресурс - основно от акцизи и от горива, коментира Дянков.

Новият директор на митниците ще трябва да се бори с прекратяване дейността на контрабандните канали, злоупотребите с акцизи, както и да направи пълна проверка на медийните публикации за досегашната дейност в агенцията.
Тези задачи са били поставени на новия директор на митниците от самия премиер Бойко Борисов.
От своя страна генерал Танов каза, че като бивш директор на ГДБОБ е добре запознат с контрабандните канали и участниците в тях. Разполага и с достатъчно актив, което е основание да приеме длъжността директор на Агенция „Митници" и поема голямата отговорност благодарение на опита, който имам в последните 10 години по линия на контрабандата с акцизни стоки, горива, алкохоли, цигари - всичко, което е в този диапазон, изтъкна Ваньо Танов.

Запитан дали ще продължи да работи с британските консултанти Crown Agents Ваньо Танов каза, че познава в предишното си качество доста експерти от компанията и спомена, че по линия на Crown Agents е бил поканен за една седмица във Великобритания. По думите му експертите на Crown Agents като консултанти са полезни, но това е въпрос на задълбочено обсъждане и анализ.

На същия въпрос финансовият министър Дянков отговори, че сегашният контракт има поне още 9 месеца и неговото продължение няма да е първата задача на новото ръководство. Първата задача ще е да събира повече приходи, подчерта Дянков.

Припомняме, Ваньо Танов пое антимафиотите през 2005 година, но две години по-късно подаде оставка. Тогава той изрази мнение, че ГДБОП е изчерпала възможностите си за борба с корупцията по високите етажи на властта. А над сивата икономика икономика и активната контрабанда съществуват политически чадъри.
Малко след това Танов бе издигнат от ГЕРБ за кандидат кмет на Русе, но загуби местните избори.
Последваха редица негови изявления, обвиняващи тогавашния шеф на полицията, а по-късно и главен секретар на МВР Валентин Петров.

Танов взе и активно участие в дискусиите, разгоряли се след скандала "Куйович". Негово изказване пред вътрешната парламентарна комисия за ситуацията в МВР, както и разкритието за срещата на министър Румен Петков с братя Галеви чрез посредничеството на Алексей Петров доведе впоследствие до оставката на вътрешния министър. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5102 |06.08.2009 Нови антикризисни мерки готви НСТС . 0| 5363 |06.08.2009 2% вноска за втора пенсия иска БСК . 1| 4773 |06.08.2009 Прокуратурата погва отново царя за горите . 0| 5913 |06.08.2009 Кадрови промени ще има в НЕК и в енергийния сектор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads