2|
6351
|06.05.2018
БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ
Експерт: Диагнозата на селското ни стопанство е прохождане след тежка травма
„Селското ни стопанство боледува. Диагнозата е прохождане след тежка травма“. Това заяви проф. Иван Въшин – ректор на Тракийския университет. Днес овцевъдите и земеделските стопани също отбелязват своя празник.
„След като в началото на прехода на практика беше разграбено, почти унищожено и най-важното са загубени пазари, сега бавно, но устойчиво се развива, окрупнява, модернизира и печели пазари. За съжаление, все още не сме преодолели спекулата, прекупвачеството. Според мен темпото трябва да бъде засилено. Има една ключова дума – коопериране. В държавите, където селското стопанство е силно развито, фермерите битуват в такива кооперации. Чрез тях и малките фермери работят при равни условия с големите ферми. Не на последно място пледирам винаги да има истински борси – борси не само за плодове и зеленчуци, а и за млечни продукти, за рибни продукти, за яйца, за консерви и т.н. Там е контролът на органите. Там има място и Българската агенция за безопасност на храните“, каза още той пред БНР.
Според него в България имаме нужда от протекционизъм на родното производство:
„Трябва да има държавно субсидиране на селското стопанство или една част да минава през държавния бюджет“. Проф. Въшин смята за възмутителна практиката на чужди фирми за двоен стандарт на стоките. Тя трябва да бъде спряна, категоричен е той, но добави:
„Трябва да подчерта обаче, че и нашите родни производители постъпват понякога по този начин. ... Вината си е напълно в нас. Това за мен е обидно – да имаме две предприятия или отделно две линии за палмово масло и само за чисто мляко. Това не го намирам за полезно в никакъв случай, напротив – това отваря вратички. Къде е гаранцията, че това сирене няма да се реализира по същия начин, през нощта да се преетикира и т.н.? Най-напред трябва да обърнем внимание на нашето производство и след това на европейското“, съветва професорът.
Според него в България имаме нужда от протекционизъм на родното производство:
„Трябва да има държавно субсидиране на селското стопанство или една част да минава през държавния бюджет“. Проф. Въшин смята за възмутителна практиката на чужди фирми за двоен стандарт на стоките. Тя трябва да бъде спряна, категоричен е той, но добави:
„Трябва да подчерта обаче, че и нашите родни производители постъпват понякога по този начин. ... Вината си е напълно в нас. Това за мен е обидно – да имаме две предприятия или отделно две линии за палмово масло и само за чисто мляко. Това не го намирам за полезно в никакъв случай, напротив – това отваря вратички. Къде е гаранцията, че това сирене няма да се реализира по същия начин, през нощта да се преетикира и т.н.? Най-напред трябва да обърнем внимание на нашето производство и след това на европейското“, съветва професорът.
Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads