Реклама / Ads
8| 23698 |15.01.2024 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Експерт: У нас има ожесточена борба за кадри. По-високата минимална заплата няма да промени нищо

.
Хората без препитание под 29-годишна възраст за цялата страна са малко под 19 хиляди души. С най-много безработни младежи са градовете София, Благоевград и Пловдив. Забелязва се голям спад на работоспособното население, срив на работещите. Има ожесточена борба за кадри. С увеличаването на минималната работна заплата нищо съществено няма да се промени.
 

Това заяви пред Българското национално радио Надя Василева - председател на Българската конфедерация по заетостта.

 

Според последните данни на Агенцията по заетостта безработицата за страната е малко над 5,5 на сто. Очаквано най-ниска е безработицата в София – 1, 6%, на второ място  е област Варна с 31,5 на сто, а на срещуположни позиции са Видин и Монтана, съответно с 13 и 15%. Данните сочат, че хората без препитание под 29-годишна възраст за цялата страна са малко под 19 хиляди души.





"Бих казала, че това е съвсем нормално развитие на нещата в условията, в които се намира страната ни – неблагоприятна демографска структура, по-голям процент възрастно население и по-малко младо, по-голяма емиграция и по-малка имиграция, тези обстоятелства оформят един доста труден пазар на труда, посочи тя. Забелязва се голям спад на работоспособното население, срив на работещите, въпреки че отчетената безработица е с по-малко от 1% увеличена в сравнение с миналата година, но коефициентът на заместване е притеснително нисък, пада под 60, което означава, че на 100 души напускащи пазара на труда, едва 60 ги заместват", коментира Василева.

 

Този немалък проблем води до ожесточена борба за кадри, която се изостря и работодателите много трудно успяват да запълнят отворените работни места. Забелязва се и увеличение на новите позиции на пазара на труда, около 9%, но само 30% от отворените работни места се затварят, подчертават експертите. Турбуленции се наблюдават и в някои бизнес сфери.


"Този тренд ще се запази и тази година, но се надявам все пак, работодателите да успеят да затворят повече позиции", каза още Надя Василева.


Според нея с увеличаването на минималната работна заплата нищо съществено няма да се промени, но по-притеснително би било то за работодателите, които имат проблеми, тъй като повишението не е обвързано с резултата.


"Напоследък това, което забелязваме като нова тенденция, е преминаването към нов операционен модел, базиран на наличните умения и квалификации, които са водещи и определят позициите в компанията, търсенето на кадри ще продължи във всички сектори, като най-голям проблем с набирането на хора ще има в секторите с най-масови назначения – производството, туризма, ресторантьорството, селското стопанство, разкри Надя Василева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5941 |14.01.2024 Остава много горещ жилищният пазар в България . 0| 6028 |12.01.2024 Онлайн казино слотове: Как влияят на играчите? . 1| 7472 |12.01.2024 Чудесата на Черната Дева в манастира Монсерат в Испания . 5| 6741 |11.01.2024 Георги Ангелов: България може да играе водеща роля в един енергиен Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads