Реклама / Ads
3| 4812 |09.06.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Евгений Кънев: Защо санкциите ”Магнитски” са ефективни?

.
Бивш конституционен съдия обяснява защо американски закон няма база за приложение в България. Известен юрист също казва, че ако нашите власти не предприемат мерки, законът няма да има особен ефект върху засегнатите. Засегнат олигарх цитира говорителя на Европейската комисия, че санкциите не се прилагат към европейските граждани.
 

Тези мнения са само мнения без познаване на приложението на Закона Магнитски по същество.


На първо място, трябва да се знае, че такъв закон вече е приет от Европейския парламент, Великобритания и няколко европейски (основно балтийски) страни, но в Европа неговото приложение е ограничено основно до нарушители на човешки права. А американският закон таргетира И корумпирани лица. Т.е. не е достатъчно да докажеш пред американски съд, че не си нарушавал човешки права, а и че не си участвал в корупционни сделки.


На второ място, силата на американския закон е в това, че той е проектиран именно за страни, в които съдебната система не преследва санкционираните лица. А това се случва по линията на това, че тези лица стават persona non grata за почти цялата световна финансова система: банки, застрахователи, небанкови финансови институции по силата на техните международни спогодби. Иначе и те със сигурност попадат под санкциите.
А почти няма банка по света, която да може да оперира без долари и без кореспондентски сметки в САЩ.


Трето, санкционираните лица не могат да правят вече бизнес през онлайн разплащания, нито да поддържат банкови сметки.


Можете да си представите 1 млн в куфарче, но 1 милиард не, нали? А корупцията в България отдавна е в милиарди.


Така например, губернаторката на Хонг Конг, която съдействаше за смазване на демокрацията попадна под ударите на Магнитски и оттогава няма банкова сметка, а получава заплатата си в пари в брой, дори се оплака публично, че държи парите си в домашен сейф.


Четвърто, законът засяга сериозно не само свързаните, а и асоциираните лица. Разликата между двете лица е, че първите са свързани публично и легално, а вторите се установяват чрез изследване на лицата, упражняващи реалния контрол върху и получаващи ползата от финансови активи. В числото на асоциираните са именно популярните у нас подставени лица.


На практика, спасяването на "имането" на нашите олигарси ще зависи именно от способността им да се укрият чрез "подставени лица", които бъдат неоткриваеми за санкциите.


Но и подставените лица се преследват, така че няма да е толкова лесно да се намират, както сега. Също така помагачите също се преследват - ако не чрез замразяване на сметки, за това, че става трудно тяхното пътуване, попадайки в списъка.


Така например, дори охранителите на Навални в затвора се притесняват от списъка. В интервю един от тях беше споделил притеснения да не бъде "магнитскивиран".


Пето, укриването чрез подставени лица също не е толкова лесно, особено ако се включват към санкциите и службите за сигурност на страната, от която са санкционираните лица. Защото те са натрупали богата история и техните операции могат лесно да бъдат проследени, особено когато става дума за милиони.
Затова е ключова реформата на нашите служби и прокуратура.

 

Евгений Кънев




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4913 |10.05.2021 Защо този път Шампионската лига не беше турнирът на Реал Мадрид? . 1| 4688 |12.02.2021 Нов сезон, нови очила. Но защо? . 6| 8882 |07.01.2021 15 причини защо никога да не си купувате часовник-реплика . 20| 15524 |13.11.2020 Икономист: Защо Борисов не се похвали с над 9 млрд лева необслужвани кредити? А за увеличаващия се дефицит?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads