Реклама / Ads
3| 6184 |19.02.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

EVN: Не сме виновни ние!*

.
През последните няколко седмици публичното пространство бе изпълнено с множество неистини, резултатите от които са, че ЕРП-тата, и в частност EVN България, станаха обект на политическо, а не на експертно говорене.
Сега, ние представяме фактите за EVN България и се надяваме, че с това ще дадем отговори на поне някои от основните отворени въпроси, пред които сме изправени днес:

·       Приватизационните договори на електроразпределителните дружества винаги са били предмет на голямо обществено внимание.

·       Поради това и защото бихме искали да спрем спекулациите, разпространявани в публичното пространство през последните дни, ние решихме да публикуваме днес на нашата интернет страница текста на договора.

·       Както сами ще се убедите от текстовете в договора, те не предвиждат „гарантирана печалба“ или „гарантирана норма на възвръщаемост“ за EVN България. Често цитираната „гарантирана норма на възвръщаемост от 16% за първите три години“, не е включена в договора. В регулаторната рамка на тогавашния регулаторен период, определен преди приватизацията от 2005 г., е предвидено да има възвръщаемост от 16% за първите три години. Тъй като Регулаторът никога не одобри реалните разходи на дружеството в пълния им размер, това което EVN България фактически достигна като норма на възвръщаемост е средно 5,85%. Капиталовите пазари за този регион очакват средна капиталова норма на възвръщаемост от около 8%.

·       От влизането си на българския пазар през 2005 година, EVN инвестира повече от 1,1 милиарда лева в енергийна инфраструктура, клиентско обслужване и ефективност. Това е седем пъти повече от инвестициите, направени в мрежата за същия период от седем години преди приватизацията.

 

·       Компанията също така е платила 400 милиона лева данъци и социални осигуровки. Така, заедно с парите, платени за придобиването на компанията, държавният бюджет е получил допълнително 1,1 милиарда лева от EVN.

·       От приватизацията през 2005 г. досега EVN България винаги е настоявала да инвестира всеки лев (това, което остава за компанията след плащането на данъците и социалните осигуровки) обратно в мрежата, за да компенсира дългите години на изоставане в развитието на инфраструктурата. Целта ни винаги е била да намаляваме технологичните загуби, да подобряваме качествените показатели и сигурността на доставките. Когато заради решения на Регулатора парите за инвестиции не бяха достатъчни, EVN взе банкови заеми от 100 милиона лева, за да запази темпа на инвестициите.

·       В резултат на своите усилия EVN България успя да намали технологичните загуби по мрежата с над 5 % за последните седем години.

·       През 2010 година компанията изплати дивидент в размер на 5 милиона лева на своите акционери (EVN AG – 67% и българската държава – 33%). През всички останали години досега печалбата е реинвестирана в развитие на мрежата и клиентско обслужване. Не е изплащан дивидент на акционерите. Това е ставало винаги с решение на Общото събрание на акционерите.  

·       През настоящия ценови период (юли 2012 г. - юли 2013 г.) само 5,7 % от сметката, заплащана от всеки клиент остава за EVN България. Това означава, че от всеки лев, платен от клиентите, компанията получава само 5,7 стотинки. През 2008 година тази сума беше 17 стотинки.

 

EVN България стриктно прилага българското и европейското законодателство.

 

* Заглавието е на редакцията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6056 |19.02.2013 ЧЕЗ: Договорът ни за приватизация е публично оповестен от юли 2005-а . 30| 12092 |18.02.2013 Разкрития за скандалното забогатяване на А. Семерджиев направи тв предаване . 5| 7470 |16.02.2013 Плащали около милион за косене на трева в АЕЦ "Козлодуй" . 6| 14321 |13.02.2013 "Русатом Сервис" вдига мощността на VІ блок в АЕЦ "Козлодуй"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads