Реклама / Ads
15| 5127 |09.02.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Европа спира наказателните процедури по "Южен поток"

.
Шефчович и Борисов
Дойдохме в София, защото искахме да покажем солидарност. ЕС е тук, за да подпомогнe България за да обезпечим енергийната сигурност не само на България, а и на целия регион, каза Марош Шефчович. Господин Борисов ме подсети да спомена, че дискутирахме наказателните процедури свързани с проекта "Южен поток" и бяхме тук, за да информираме, че тези процедури ще бъдат замразени, каза още той.
 
Искам да благодаря на вас и на България, че бяха домакин на това важно събитие, допълни зам.-председателят на ЕК, отговорен за енергийния съюз, Марош Шефчович.

Ситуацията, пред която сме изправени е много сложна. Много съм доволен от срещата. Вече знаем какво мислят всички за нашите проблеми. ЕК проява разбиране. Имаме една единствена цел – ниска цена на газа. Спазвали сме стриктно европейските процедури, така че можем да претендираме за лоялен партньор на ЕК, каза министър-председателят по време на брифинга. „Ако преди година време се беше провела тази среща, съм убеден, че нямаше да се стигне до падането на наказателните процедури или за програмите, които се явиха“, посочи Борисов. По думите му тогава министрите от правителството са се разминавали с разбиранията на европейските партноьри. Премиерът посочи, че предстои много работа по интеконектора с Гърция и със Сърбия и изтъкна, че тези проекти с много важни неща.

„Ние отговаряме на условията да имаме свои газов хъб“, допълни премиерът. „Южен поток“ не е прекратен към днешна дата. Не сме направили нищо, което да спре строежа му, коментира още Борисов. „Изискването на ЕК за трети либерализационен пакет не е приумица на България. Именно на границата на ЕС трябва да бъде хъбът. Интерконекторът с Гърция ще донесе и втечнен газ. Ако прибавим и реверса с Турция, може да дойде и азерски газ., заяви Борисов.

По думите му, оттук нататък дали ще мине Турски поток и от къде ще излезе, това са теми, на които никой не може да отговори в момента. „Това са идеи и предложения. С тези интерконектори ще дадем възможност на пазара да регулира цените, каза още Бойко Борисов. Който даде най-евтин газ от него ще купим, каза Борисов. Вместо да се прави първа заварка, първа копка, това трябваше да се направи още преди една година, коментира премиерът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5911 |23.01.2015 Д. Гогов: Работим по "Южен поток", не сме спирали . 15| 6072 |23.12.2014 Писмо до Б. Борисов: Надежда за справедливост за КТБ - само в Европа . 0| 6392 |16.11.2014 Кражба стои зад спирането на пречиствателната станция в Сопот . 2| 5581 |03.11.2014 В Брюксел обсъждат възможности за финансиране на магистрала „Хемус“ с европари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads