Реклама / Ads
3| 7902 |30.05.2018 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Путин: Готови сме да строим АЕЦ „Белене”, Борисов: ”Турски поток” влиза в България

.
Русия е готова да се върне към проекта за строителство на атомната електроцентрала АЕЦ „Белене“, ако България вземе решение за нейното съоръжаванe.
 

Toвa заяви руският държавен глава Владимир Путин по време на съвместна пресконференция с българския премиер Бойко Борисов. Руският президент увери, че ако България вземе решение да продължи строителството на АЕЦ „Белене“, Русия е готова да се върне към проекта, информира "Фокус".

 

"Научили сме си урока за „Белене“. Искаме проект на пазарен принцип, който да може да се издържа и да генерира не само печалба, но и сигурност", каза от своя страна премиерът Бойко Борисов. Той посочи, че реакторите са платени и коментира, че Владимир Путин е бил така любезен да опрости на страната ни 90 млн. лихви. „Правителството на България, българският народ разполага с два реактора и с площадка на АЕЦ „Белене“.

 

„Благодарих за 5-и и 6-и реактор на АЕЦ „Козлодуй“, за това че им се удължи живота. След 10-15 години базовата ни мощност ще има необходимост от други реактори“, коментира премиерът. По думите му всички са добре дошли на пазарен принцип с най-добрите условия. „Ние като държава членка на ЕС, който даде най-добри условия, е добре дошъл“, каза още българският премиер. "Категорично "Турски поток" влиза на територията на България", съобщи Борисов. „Мисля, че водихме един много полезен и прагматичен разговор.

 

Относно това дали ще има втора точка на вход на газ през Турски поток за България – това, което говорихме и което президентът Путин ни увери, е, че е разговарял вчера с турския президент и нямат нищо против тази точка на контакт да влезе в България. От името на българите изказвам благодарности, че отново се връщаме към газоразпределителната роля, която имахме на Балканите. Да, можеше да дойде руска тръба навремето през "Южен поток", но това са минали събития. Така че по тази тема – ясно и категорично: "Турски поток" влиза на територията на България“, каза още премиерът Борисов и посочи, че съответно „Газпром“, „Булгартранзгас“ и министрите ще намерят сферата, по която след това да се преразпределя, да се търгува и да се транспортира до следващите държави в региона.

 

„И сега на базата на това количество, което влиза от Русия през Украйна за България през Турски поток – това става около 34-35 млрд. куб. метра вече и е сериозно количество газ, което трябва да намерим формула да го разработим през газов хъб. И нашите колеги поеха ангажимент заедно с Европейската комисия да намерят приемливата формула“, коментира още министър-председателят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6570 |20.11.2017 Шеф на „Росатом“: Готови сме да участваме в АЕЦ „Белене“ и като строител, и като инвеститор . 2| 8078 |14.09.2017 Строим магистралата София - Калотина за 259 млн. лв. . 0| 6003 |18.08.2017 Туроператори готови да анулират резервации за Испания . 2| 5881 |08.08.2016 Василев: Готови сме за еврозоната, но не ни искат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads