Реклама / Ads
19| 9652 |16.05.2018 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

В „Росатом“ знаели за вдигането на мораториума за АЕЦ „Белене“ отдавна

.
Много преди решението за отмяна на мораториума върху строителството на АЕЦ „Белене“ в „Росатом“ са знаели за, че правителството ще гласува такова решение. Това става ясно от изявление на генералния директор на компанията Кирил Комаров.
 
Още във вторник - ден преди заседанието на МС, - той заявил, че „Росатом“ е готов да участва в строежа на втора атомна у нас. Дипломатически източници коментираха пред Фрог нюз, че в Кремъл са знаели за „решението на Борисов“ още след завръщането му от Света гора, където той бе на 6 май – Деня на храбростта. Тогава се коментираше, че вероятно премиерът е решил да избегне парада в София, за да не бъде до президента Радев. Сега май излиза, че в Гърция е имало тайна среща, на която е обсъдена ситуацията по строежа на атомната централа в Белене с представители на Кремъл.

 

„Росатом“ не само е готова да участва в строителството, но и в решаване на проблема с горивото за АЕЦ, твърдят руски медии.

 

Не е ясно как тези информации се връзват със съобщенията за интерес от страна на Китай да строи в Белене. Китайският посланик в София дори обясни че неговата страна е готова да инвестира в този проект, но че техниката и съоръженията ще са китайски.

 

Експерти припомнят, че преди дни Росатом“ бе изправен пред тежък проблем – частните инвеститори за строежа на АЕЦ „Акую“ в Турция се оттеглиха. Сроковете бяха удължени за да се търсят държавни фирми за партньорство в големия проект.

 

Неразбирателствата по плана за строеж продължават вече осма година, съобщава „Газета.ру“.

 

Руски медии припомнят, че през 2005 г. е обявен тендер на строителството на АЕЦ „белене“. Победител е ЗАО „Атомстройекспорт“. След това строителството е замразено. Никой обаче не е отменял  победителя.

 

Не е тайна, че руският енергиен сектор има силно лоби в България. Това лоби периодично активира кампании за строежа на втора атомна в Белене.

 

Преди време Литовския департамен по сигурността представи в парламента на страната доказателства за това, как агенти на "Росатом" работят с политици, за да прокарват влиянието на Русия и корпорацията в Литва. Документите съдържат и конкретни имена на хора, които са били служители на тайните служби на Москва, а сега работят за "Росатом" или за нейни партньори. Представени са и СРС-та от раговори и срещи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6603 |20.11.2017 Шеф на „Росатом“: Готови сме да участваме в АЕЦ „Белене“ и като строител, и като инвеститор . 2| 8544 |04.07.2016 Хърсев: Ужилените в популярните каси са знаели много добре къде са им парите . 6| 5459 |21.10.2010 Сините бойкотират вдигането на ДДС-то за туризма . 1| 5400 |20.10.2010 Узакониха вдигането на осигуровките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads