Реклама / Ads
3| 5453 |31.03.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Stand by за 3 месеца на „Белене”

.
АЕЦ "Белене"
Заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов обяви, че България иска 3 месеца отсрочка на решението си втора атомна централа край Белене.
 

По този начин той потвърди и уточни казаното вчера от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, че “се уточняват параметрите на споразумение, което ще бъде подписано между НЕК и „Атомстройекспорт” и което може да отложи с няколко месеца взимането на решение по проекта”.

Днес изтича срокът на споразумението за строеж на АЕЦ „Белене”, сключено между Националната електрическа компания (НЕК) и руския строител на бъдещата централата – „Атомстройекспоерт”.

“Преговорите продължават все още. За момента нищо повече не мога да кажа. Надявам се, че днес ще има някакво решение, все пак е последният срок. Искаме отлагане с 3 месеца и се надяваме руснаците да приемат и да се подпише споразумение номер 12”, каза Валентин Николов. Според него отлагане се иска с цел да се “избистрят критериите във връзка с безопасността и да можем да отговорим на тези критерии”, пише „Всеки ден”.

Запитани дали днес ще има подписан анекс към споразумението между НЕК и “Атомстройекспорт”, от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма отговориха: “В случай на подписване на какъвто и да било документ, касаещ АЕЦ “Белене”, ще бъдете информирани своевременно”.

Преди дни премиерът Бойко Борисов пък обяви, че двете страни ще подпишат тримесечен мораториум, с който развитието на проекта за втора атомна електроцентрала ще бъде временно замразен. Според Борисов през това време компанията майка на „Атомстройекспорт” „Ростатом” ще трябва да направи нови анализи за сигурността на „Белене” в контекста на ядрената криза в Япония.

Миналата седмица изпълнителният директор, отговарящ за ядрения енергиен комплекс в „Росатом“, Кирил Комаров заяви, че проектът за строителство на АЕЦ „Белене“ в България е напълно готов и никакви външни фактори, ако оставим настрана „политическите емоции“, не могат да му повлияят кардинално. Той направи това изказване на разширено заседание в Държавната дума на депутатската група за сътрудничество с българския парламент. Комаров подчерта, че проектът за строителство на атомната централа е изгоден както за Русия, така и за България. Едновременно Комаров призна, че преговорите вървят трудно, защото страните не могат да се договорят все още за цената.

„Но ние искрено се надяваме, че в кратки срокове ще бъдат приети всички необходими решения и тази година ще създадем проектна компания и ще започнем да строим“, каза той. За добрите перспективи пред проекта говори големият интерес към него на българските компании. „Към днешна дата – това е най-големият инвестиционен проект за България. Общата стойност на проекта е 8 милиарда евро – това е колосална инвестиция в икономиката на страната като цяло. Само строителството ще създаде 5000 допълнителни работни места. За периода на строителство България, според прогнозите, ще получи най-малко 1 милиард евро“, подчерта Комаров. Той отбеляза, че атомната станция в „Белене“ ще разполага със системи за безопасност, които могат да издържат всякакви екстремни ситуации.

Вчера проектът АЕЦ „Белене” успя да събере неколкостотин граждани на площад „Независимост“ в столицата на протест срещу намерението на правителството за изграждането й. С плакати с надпис „За нас – радиацията, за тях – печалбата“, „Не на атомната бомба в Белене“ и „Референдум за Белене“ хората настояваха България да промени ядрената си политика и да се откаже от този, според тях, опасен проект. Протестът бе организиран от партиите в Синята коалиции с подкрепата на Зелените.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5715 |22.10.2010 Караджова се смили над Ковачки, дава още 6 месеца на "Брикел" . 2| 6532 |13.10.2010 Оставят "Белене" във фризера за още 6 месеца . 1| 4724 |04.08.2010 Житото поскъпна с 50% за няколко месеца . 2| 5206 |20.07.2010 До 5 месеца доларът скача до 1,62 лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads