Реклама / Ads
85| 7481 |15.03.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Пак отлагат „Белене”, „Атомстройекспорт” напуска

.
Руската Атомстройекспорт, която е изпълнител по проекта за строеж на АЕЦ „Белене” напуска страната, съобщиха близки до проекта източници. Всеки ден от софийския офис на фирмата отзовават служители.
 
Сега на площадката на АЕЦ „Белене” работят 50 души, в основната си част инженери и технически специалисти, но стана известно, че от първи април там ще останат само 5 души.
Причината за оттеглянето на руснаците е безкрайно проточилите се във времето преговори около старта на Втора атомна и липсата на ясно изразена воля от страна на управляващите за продължаване на проекта. За последните пет години международният екип от руски, немски и френски специалисти доста поработиха по проекта. Изписаха се тонове хартия, но поради проблеми от политически и финансов характер, така и не се стигна до изграждане на проектната компания. С нейния старт проектът ставаше необратим.

Според запознати сега България отново се кани да отложи окончателното решение за проекта за края на декември, при все че правителството обеща до 31 март да реши съдбата на централата. Неясна остава и позицията на финансовият консултант HSBC, който трябваше да се произнесе по финансовата и икономическата състоятелност на проекта още преди година и половина, съгласно изявленията на МИЕТ от това време.

Тази позиция очевидно не устройва руската страна, която инвестира в строежа, но нищо не получава в замяна вече 5 години. Напротив, принудена е да плаща на специалистите, да плаща изграждането на оборудването на АЕЦ „Белене”, при това без никакви сериозни гаранции за строежа на централата. Докато ние правим геополитика около Белене и бавим топката с безспирни искания за допълнителна информация, която вече не се измерва в хиляди страници, а в тонове. Накрая единствените губещи ще се окажем ние, българите. Защото като си тръгнат руснаците, ще трябва да платим неустойки – още от лятото висим по доста неприятен начин на арбитража в Париж.

Сега руснаците, които си отиват, все още се надяват да се върнат, но „Росатом” не строи само у нас. Проектите за АЕЦ с руска технология има в елорус, Виетнам, Индия и Китай. Дори Турция преговаря за руските ВВЕР 1000. Накрая „нашия” реактор за АЕЦ „Белене” ще отиде в Турция и за смях и за срам на всички, България от нетен износител на ток, ще се превърне в нетен вносител.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5872 |30.09.2011 Отлагат “Белене” за края на март 2012 . 5| 5883 |02.07.2011 Отлагат с 3 месеца преговорите за "Белене" . 5| 6283 |28.03.2011 Отлагат пускът на Цанков камък за есента . 39| 5053 |23.03.2011 ГЕРБ горещо защитава „Белене”, не било авантюра

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads