Реклама / Ads
0| 5075 |07.05.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Еврото навърши 10 години

.
У нас общата европейска валута не се очертава да влезе в сила преди 2011 година, твърдят икономисти. Преди това обаче ЕС трябва да бъде убеден, че левът е стабилна валута.
 

Днес се навършват 10 години от подписването на споразумението за създаване на единната европейска валута евро.

По този повод Европейската централна банка подготви доклад за предпоставките за въвеждане на еврото в България и още 8 държави. В рамките на този период паричната единица беше въведена като разплащателно средство в 15 от страните членки на ЕС, а още няколко се стремят да покрият изискванията за членство в еврозоната. Въпреки подписването на споразумението още през 1998 година, първите 12 държави, които въведоха еврото на мястото на националните си валути, започнаха да го употребяват едва на 1 януари 2002 година. Тогава, както при всяко начало, единната валута среща значителни трудности. След дебюта си на валутните пазари, еврото започна да потъва срещу долара. Това доведе и до мащабна интервенция на водещите централни банки, която стабилизира курса и доведе до утвърждаване на единната валута. Днес нещата са противоположни – едва допреди дни се говореше за предстояща интервенция с цел възстановяване на стойността на долара, който изпадна в колапс и достигна стойност от 1,6019 EUR/USD.

Управителят на БНБ Иван Искров твърди, че инфлацията може само частично да се контролира от хората и институциите, провеждащи икономическата политика. Той  препоръчва съчетаване на фискална, структурна и регулаторна политика, която насърчава конкуренцията: социалната политика да насърчава икономическа активност, а не да води до пасивно получаване на държавни помощи; данъчна политика, която да стимулира официалното наемане на работна сила, а не скриването на разходите на труд поради съществуването на високи данъци върху труда. Според него единственият фактор, който в средносрочен период ще гарантира увеличение на дохода в обществото при запазване стабилността на цените, е нарастването на производителността.  

Според приетата преди три години стратегия на правителството и БНБ в България еврото трябва да влезе до 1 януари 2010 г. при сегашния фиксиран курс - 1.95583 лв. за 1 евро. Всеки момент се очаква страната да влезе под специален режим на наблюдение в т.нар. валутен механизъм (ERM II), където ще "изчака" поне две години, за да убеди ЕС, че левът е стабилна валута. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5906 |02.04.2008 "Албена" ще разполага с 1000 легла в петзвездни хотели до няколко години . 0| 8413 |06.11.2007 За две години цената на новите луксозни коли пада наполовина . 0| 5727 |29.06.2007 Златни пясъци става на 50 години . 0| 5554 |02.05.2007 Северният плаж в Бургас остава в ръцете на досегашните концесионери за 20 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads