Реклама / Ads
5| 5516 |26.08.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Финансова инжекция от МВФ до септември

.
Международният валутен фонд ще налее във валутния резерв на страната ни общо 930 млн. долара. Очаква се първия транш от $722 млн. да дойде на 28 август, а останалите $207 млн. - на 9 септември. Това съобщиха от Министерството на финансите.
 

Това е част от инициатива на МВФ да инжектира в световната икономика на т.нар. Специални права на тираж (СПТ), чрез един рядко използван финансов инструмент - алокация на средства за страните членки на МВФ.

С издаването на СПТ-та, които са еквивалент на 250 млрд. долара, се цели да се подсилят финансовите резерви на държавите членки на МВФ. Очакваният ефект е увеличаване на ликвидността на световната икономическа система като противодействие на кризата.

Даброта новина за страната ни е, че България получава достъп до възможно най-евтин финансов ресурс. Тези пари ще увеличат международните валутни резерви на БНБ, казаха от финансовото ведомство. В случай на влошаване на платежния баланс на страната и след консултации с МВФ, средствата ще могат да се обменят срещу долари, евро, йени или британски лири и могат да се ползват за плащане по външния дълг и подкрепа на платежния баланс.

Ползата за страната е, че се увеличават валутните резерви, като това не води до допълнителни разходи. Независимо че СПТ се отразяват по баланса на БНБ като задължения към МВФ, те не пораждат финансови ангажименти за страната до момента на използването им - закупуването на друга валута.

Тази финансова мярка беше одобрена на срещата на групата на 20-те през април. МВФ е прибягвал до подобна мярка само два пъти в историята си, но сумите са били незначителни в сравнение със сегашната операция.

По два транша от МВФ ще получат главно държави от Източна Европа, които са станали членки на МВФ след 1981 г. и никога не са получавали алокации. България е членка на МВФ от септември 1990 г. Парите от планираните алокации са виртуални, но могат да се използват, например за плащане на лихви и главници по заеми.

СПТ-то е условната парична единица, използвана от МВФ. Тя е въведена през 1969 г. и представлява кошница от валути, в която участват доларът, еврото, йената и британската лира. Паричната единица няма свои монети или банкноти и става дума за виртуални пари.

Бившият главен икономист на МВФ Саймън Джонсън казва, че това са пари, които не можеш да пипнеш и не можеш да си купиш нищо с тях в магазина, но може да се използват за транзакции между централните банки, с които една държава, която иска да купи нещо от друга държава, може да си плати сметките. Тези транзакции стават чрез МВФ. Използването на СПТ има известни ограничения. Страната, която използва своите СПТ, трябва да докаже нуждата от финансиране на платежния си баланс, наложено от влошаване на макроикономическите й показатели.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6284 |06.04.2009 Европа се раздели и по въпросите за финансовата регулация . 6| 5482 |23.01.2009 Финансовата криза ще струва 3,6 трилиона долара на банките . 6| 5527 |21.01.2009 Саудитски принц загуби $8,26 млрд. от финансовата криза . 0| 7445 |09.12.2008 Обсъдиха отражението на световната финансова криза върху България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads