Реклама / Ads
3| 7358 |01.07.2020 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

“Фолксваген” спря строежа и плановете за нов завод в Турция

.
Източник: БГНЕС
”Фолксваген” спря плановете си за изграждането на нов автомобилен завод в Турция. Причината е спадът в глобалното търсене на автомобили, причинен от коронавирусната криза
 

Проектът за завода в Маниса край Измир всъщност вървеше по план, но наскоро беше спрян, съобщава водещият германски бизнес вестник “Ханделсблат”, цитиран от БГНЕС.

 

През лятото изпълнителният директор на VW Херберт Дийс проведе преговори с турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган. Според съобщенията ръководителят на работническия съвет Бернд Остерлох също се е срещнал с турски представители на профсъюзите през юли 2019 г. и тогава е дал зелена светлина.

 

Инвестицията трябваше да бъде за около един милиард евро с годишен капацитет от 300 000 превозни средства и около 4 000 служители. Строителството трябваше да започне в края на 2020 г., а производството беше планирано за 2022 година.

Сега концернът заяви: „От днешна гледна точка не е необходимо да се изграждат допълнителни съоръжения“.

 

Турция потвърди отмяната на изграждането на завода.

Зад вземането на решение за нов завод на VW в Турция стояха повече от икономически причини. Още след първите съобщения за възможна нова фабрика в близост до град Измир в западна Турция, „Фолксваген“ беше критикуван за косвено предоставяне на политическа подкрепа на турския президент Ердоган с инвестицията за милиарди. Според турската Търговска камара в чужбина, в Турция действат общо около 7 000 германски компании, като “Сименс”, “Дойче Банк” и “Алианц”.

 

След като турски военни навлязоха в Сирия за трети път през октомври 2019 г., критиците нападнаха Турция, а САЩ наложиха санкции за кратко време. Европейските правителства не можаха да се споразумеят за общи наказателни мерки.

 

Най-напред „Фолксваген“ обяви, че решението ще бъде отложено, “дори инвестицията да продължи да има смисъл от бизнес гледна точка”. Премиерът на Долна Саксония Щефан Вейл, който е акционер и представлява федералната провинция в надзорния съвет на компанията, заяви през октомври, че не може да вземе такова решение, докато турската офанзива продължава.

 

“Докато Турция се опитва да постигне политическите си цели с война и насилие”, надзорният съвет на групата няма да се съгласи, заяви Остерлох. Той каза още, че поради своята история в ерата на нацистите, „Фолксваген“ има специална отговорност като индустриална група:  “Фолксваген може и трябва да бъде морален”, заключи той.

 

За Турция това беше само престижен проект, за „Фолксваген“ – бъдещето на производството на Пасат.  Вместо предвидената фабрика в Маниса, VW иска да произвежда автомобила от среден клас Пасат и идентичния Шкода Суперб в словашкия завод в Братислава, според „Ханделсблат“. VW смята да осигури допълнителни инвестиции от половин милиард евро за целта, твърди изданието. Концернът все още не е коментирал това.

Между спряганите страни за строеж на нов завод в Югоизточна Европа бяха България и Сърбия, а впоследствие и Гърция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 15173 |24.06.2020 Ами сега! Теменужка Петкова и ЕК се разминаха по темата за строежа на АЕЦ „Белене“ /документ/ . 9| 9466 |18.06.2020 Не един, а 23 строежа са предвидени в защитената местност ”Алепу” . 6| 6026 |21.04.2020 Над 30 тона пилешко месо със салмонела от Полша спря БАБХ . 5| 11641 |09.01.2020 Украйна спря транзита на газ към България заради ”Турски поток”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads