Реклама / Ads
7| 4250 |13.04.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

„Галъп“: 1,5 млн. души планират море у нас това лято

.
1,4 милиона души, или 25%, са отложили планирано пътуване или почивка в България в последната година. 1,2 милиона пък са отложили планове за чужбина. Това показват данните от проучване на „Галъп интернешънъл“ съвместно с туристическата индустрия.
 

Равносметката е за последните 12 месеца, белязани от пандемията от коронавирус у нас.

 

От тези 25%, отложили пътуванията си, близо 500 000 са онези, които са отложили и повече от едно пътуване или почивка.

 

Близо половината от планиращите някакво пътуване или почивка в чужбина в идните месеци биха го отложили, ако ситуацията не се промени видимо. Само една трета от планиращите пътуване в България обаче биха отложили.

 

България явно се възприема като по-безопасна дестинация. 29% даже твърдят, че с коронавируса са преоткрили страната като добро място за туризъм.


.

1,5 милиона българи планират море през започващия скоро летен туристически сезон. Близо милион пък планират планина. Над 300 000 ще предпочетат спа туризъм. Около 200 000 – екскурзии сред природни и културни забележителности и т.н.

 

Като цяло обаче изследването регистрира все още понижена спрямо преди кризата туристическа активност както в страната, така и в чужбина, а също така и променени стереотипи, посочват социолозите.


.

Оказва се, че заради коронавируса мнозина вече споделят интерес към места за почивка с по-малко хора. 63% твърдят, че с идването на коронавируса са започнали да избягват многолюдните места. 34% все пак не изпитват такива притеснения.

 

73% пък биха предпочели пътуване за почивка само с кола. 26% нямат такъв проблем. В тази ситуация едва ли само COVID-19 е решаващ фактор, но явно е, че по-изолираните форми на туризъм стават и по-предпочитани.

 

Позитивна новина е, че близо 2,3 милиона българи са виждали реклама на туризма ни. Сред активно пътуващите за туризъм този дял е по-висок, а също и позитивните оценки за рекламната кампания в полза на родния туризъм.

 

Все още българите са разделени по отношение на идеята за т,нар. ваксинационни паспорти или „зелени сертификати“ - 50% по-скоро са съгласни, 43% обаче са против.

 

Близо една трета от пълнолетните българи декларират, че вече са изкарали болестта или са се ваксинирали с две дози. Това означава, че ако се реализира планът на властите за нови над 2 милиона ваксинации до началото на летния сезон, то нормализацията на живота ни като че ли е близко.


.

Проучването на „Галъп интернешънъл“ е направено съвместно с туристическата индустрия. Интервюирани са 1000 души в периода 18-24 март.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6558 |15.06.2020 Българи и румънци тръгнаха на море в Гърция. Опашката на КПП ”Кулата-Промахон” е километрична . 1| 6951 |21.05.2020 Галъп: Три пъти по-малко българи планират почивка това лято . 2| 5431 |02.12.2019 Девет оферти за проект на АМ ”Черно море”, АПИ дава 14 млн. за идейния проект . 3| 5990 |18.11.2019 Прага - уморена и обезлюдявана заради туристическия наплив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads