Реклама / Ads
3| 5546 |27.11.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

П. Ганев: Проектобюджетът 2015-а показва липсата на реформи

.
петър Ганев
От първия прочит се вижда липсата на реформи и продължаващата тенденция към задлъжняване на страната ни, така Петър Ганев, икономист в Института за пазарна икономика, коментира по БНР проектобюджета за 2015-а година.
 
По думите му, догодина трябва да се намери вариант за допълнително свиване на разходите. Прави впечатление, че и през следващите години икономиката ни ще върви с много бавни, почти незначителни темпове нагоре, което със сигурност няма да доведе до подобряване на живота ни, каза още той.

Без много изненади, с продължаване на някои негативи, които вече знаем, а именно, че дефицитът е доста голям за 2014-а година с актуализацията на бюджета, над 3-те процента, и всъщност бюджетът за следващата година е тази средносрочна рамка до 2017-а предвиждат едно поетапно смъкване на дефицита, но първо на 3–2,5–2%, т.е. ние чак през 2017-а година ще влезем в собственото си ограничение в Закона за публичните финанси от 2% дефицит. Макар този проектобюджет да е в известна степен консервативен – няма ги тези оптимистични очаквания за милиарди нови приходи, но можеше да бъде малко по-амбициозен, особено що се касае до разходната част. Една от новините е, че например регионалната програма се закрива, това наистина до голяма степен беше политическо харчене на пари. И например възрастта за пенсиониране се покачва отново от следващата година, но няма друга голяма новина. Според мен обстоятелствата в икономически и финансов план изискваха да има новини, т.е. да има реформи, по-големи и по-смели промени. Това е бюджет, който по-скоро връща към едно познато статукво, не предлага нещо ново, което да промени средата към по-добро.

По отношение на осемте милиарда нов дълг, Ганев заяви: Половината от този дълг – 4 милиарда – се прави с краткосрочен дълг –т.нар. мостово финансиране. Този дълг ще бъде рефинансиран през следващата година. Друга голяма част е дефицитът през следващата година, който е 2,5 млрд. и той изцяло вече влиза в дълга, тъй като нямаме буфери във фискалния резерв.

Има тенденция на задлъжняване. Вече имаме 7 години на бюджетен дефицит – от 2009-а до 2015-а, ако този бюджет се приеме, с прогнозата 2016-2017 също да сме в дефицит. Вървим убедително към 10 години, в които сме само на минус.

Въпросът е, освен да действаш консервативно, когато правиш общата рамка, в отделните сфери все пак да промениш начина, по който функционират – това не прозира в този бюджет.

 

Петър Ганев коментира и увеличаването на ставката и разширяването на обхвата на данък "лихва": Аз не мисля, че си струва самият данък. Неговата конкретната ставка и бюджетната цел да съберем някакви пари чрез този данък е по-маловажна от това да имаме стабилни банки и хората да държат парите си в банковата система.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5460 |26.11.2014 Пълнят дупки в бюджета с 4,5 млрд. нов заем . 1| 5539 |26.11.2014 Юнкер обеща 300 милиарда евро инвестиции . 2| 5474 |26.11.2014 Ангелкова бленува Балканско обединение за туризма . 12| 6094 |25.11.2014 Край на прихващанията от цесии в КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads