Реклама / Ads
0| 3335 |24.08.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Газът в Европа отново поскъпва над 290 евро за мегаватчас

.
В сряда газът в Европа отново поскъпва над 290 евро за мегаватчас, опитвайки да прицели психолигическото ниво от 300 евро след новината за отложено рестартиране на американския ключов терминала за втечнен природен газ (LNG) на Freeport.
 

Решението на "Газпром" от 31-ви август до 2-ри септември подаването на газ за Европа през "Северен поток 1" също продължава да допринася за рязкото поскъпване на синьото гориво през последните седмици. Потоците по "Северен поток 1" вече бяха ограничени на едва 20% от капацитета, като руските доставки в сряда са на историческо ниски нива, уточнява БНР.

 

Към 18.30 часа българско време септемврийските фючърси на нидерландския газов хъб TTF поскъпват в рамките на деня с над 10% към 297 евро за мегаватчас - ново най-високо ценово ниво от 8-и март насам.

 

"Цените вървят нагоре, подкрепени от съобщението снощи за отложеното рестартиране на завода за втечнен природен газ Freeport в САЩ“, посочи анализатори от Engie EneryScan, цитирани от Ройтерс.

 

Freeport LNG отложи за края на ноември от планираното за октомври рестартиране на завода за втечнен природен газ, който е офлайн от юни насам след пожар. Пълното възстановяване на работата вече се очаква да бъде факт чак през март догодина (към края на зимния сезон).

 

"Това не е добра новина за Европа, която разчита все повече на втечнен природен газ, за ​​да компенсира недостига в руските доставки“, посочи анализатори от банка ING.

Допълнително прекъсване на работата в норвежкия завод за преработка на газ Kollsnes е друг от фактори, стоящи за продължаващото силно поскъпване на цената на газа, както и цяло по-голямото търсене на газ от Северно море, казаха анализатори от Refinitiv.

 

Доставките на газ от руски тръбопроводи за Европа са намалели с около 75% тази година, повлияни от "завъртането на кранчето" от страна на Москва с оглед на европейските санкции срещу Русия заради нахлуването ѝ в Украйна.

 

Междувременно газохранилищата в Европа са пълни средно на 77,74% към 23-ти август, доближавайки се до целта на Европейската комисия от 80% до 1-ви октомври.

Повишаването на цените на въглищата също подкрепи цените на газа и на електроенергията. Европейските фючърси на въглищата за 2023 г. и някои германски договори за електроенергия се повишиха до исторически върхове тази седмица.

 

"Европейските страни са на път да счупят рекорда на енергийните цени от юли, като остава само една седмица до края на месец август“, казаха анализаторите на Rystad Energy. "Ако настоящата тенденция продължи, тогава цените на електроенергията през зимата ще бъдат доста "наказателни" за големите и малките европейски потребители“, добавиха те.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 15908 |11.07.2022 Експертът Васко Начев: Нито една държава в Европа не плаща газ в рубли, това е спекулация . 0| 3224 |16.06.2022 Газът в Европа поскъпна до тримесечен връх от 135 евро за мегаватчас . 0| 5658 |21.04.2022 Анализаторът Пламен Димитров: Европа може да мине без руски газ, но ... след 4-5 години . 0| 5758 |11.03.2022 Газът скочи над 25 пъти, олиото може да стигне 7 лв., прогнозира икономист

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads