Реклама / Ads
4| 7781 |26.04.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Георги Ангелов за бюджета: Дупка на абсурда - приходите растат с 1 млрд., а разходите - с 11 млрд

.
Георги Ангелов
Икономистът Георги Ангелов определи бюджета като мързелив. ”Приходите растат с 1 млрд., а разходите - с 11 млрд. Тази дупка е абсурдна. В приходната част не са положили усилия да се съберат всички приходи, а в разходната - да се видят кои разходи при 77 млрд. бюджет могат да се оберат. Просто всяко министерство, каквото си е поискало, е сложено в бюджета.
 

Ако всеки е доволен, значи не е положено усилие да има за всички в рамките на възможностите", допълни  той.

 

По думите му вдигането на данъците трябва да се отхвърли. "То няма да компенсира вкарването на икономиката в рецесия. Служебният кабинет е предложил да се внесе едва половината от свръхпечалбата в енергетиката в размер на 900 млн., а трябва да са 100%. Всички антикризисни мерки за пандемията и енергийната криза трябва да се премахнат веднага - така 1,5 млрд. ще отидат в бюджета. Все още има възможност дефицитът да падне", подчерта Ангелов в "Твоят ден" по NOVA NEWS.


"Трябва да се преразгледа системата на плоския данък. Събираемостта на преките данъци от 2008 г. досега не се е подобрила. В последните две години малко превиши постъпленията. Чисти български капитали на стойност 11 млрд. лева са напуснали България. Инвестициите са 13 млрд. Увеличава се и социалното разслоение, което се дължи на системата за данъчно облагане", заяви проф. Гарабед Минасян


Бюджетът е безпрецедентен. Емитирането на нов дълг за финансиране на дефицит се счита за позволено, когато парите са за капиталови разходи. Всеки производител трябва да е свободен да си организира производството, да оценява риска и да получава приходи и печалба в съответствие с дейността си. Регулацията не се извършва чрез изземване, а чрез данъци, каза икономистът.


По думите му увеличаването на ДДС на 22% нарушава пропорцията между преки и косвени разходи. "Трябва да се преразгледа системата на плоския данък. Събираемостта на преките данъци от 2008 г. досега не се е подобрила. В последните две години малко превиши постъпленията. Чисти български капитали на стойност 11 млрд. лева са напуснали България. Инвестициите са 13 млрд. Увеличава се и социалното разслоение, което се дължи на системата за данъчно облагане", заяви той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4713 |15.04.2023 Георги Кадиев: Инфлацията се забавя, доходите няма да се увеличат . 1| 4505 |25.01.2023 Георги Георгиев, ПП: Необходима е нова обществена поръчка за строителството на АМ ”Хемус” . 8| 4561 |10.01.2023 Георги Кадиев: Помощите разглезиха бизнеса и “Лукойл“, сбъркана политика . 0| 4481 |21.03.2022 Кристалина Георгиева: Войната в Украйна обрича на глад бедните страни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads