Реклама / Ads
15| 5749 |16.06.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Губим европари заради некадърни чиновници

.
България е на път да загуби 183 млн. евро, предназначени за проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) до 2013 година. Това съобщи днес Светлана Боянова, зам.-министърът на земеделието и храните, на конференция, посветена на усвояването на евросредствата за земеделците.
 
По думите й 2 хиляди проекта на фермери отлежават неразгледани във ДФ "Земеделие", който е и разплащателна агенция за европарите. Загубите биха могли да бъдат намалени, ако експертите наваксат с обработката и подписването на договорите с бенефициентите, и започнат авансови разплащания по тях до края на годината.

За да се ускорят нещата, се предвижда промяна в процедурата за някои от мерките, финансирани по ПРСР, така че проектите да се сключват и разплащат на регионално ниво, обясни зам.-изпълнителният директор на ДФЗ Свилен Колев. Така досегашните срокове от 6 до 12 месеца ще бъдат съкратени до 3 месеца. Постоянно ще остане отворено например финансирането на преструктурирането на полупазарните стопанства, по която не са разгледани 800 проекта, а реално по нея може да се усвоят 24 млн. евро, каза още той.

На форума стана ясно още, че външнотърговският баланс за животновъдството през миналата година се е увеличил с 8 на сто. През 2010 г. стойността на продукцията от животновъдството заема около 31 процента от общия земеделски отрасъл. По думите на зам.-министъра Цветан Димитров отрицателният баланс между внос и износ на животински продукти започва да се подобрява, като ръстът на вноса на животински продукти е 9 на сто, а на износа около 20 на сто. Близо 82 на сто от търговията с животински произход е със страните-членки на ЕС.

През миналата година България е изнесла 37 хил. тона мляко и млечни продукти, което е повече от два пъти в сравнение с количеството от 2006 г. и това от 2007 г., каза още зам.-министър Цветан Димитров.

Той посочи още, че зеленчукопроизводството се възстановява доста бързо след кризата със смъртоносната бактерия Ешерихия коли и в следващите десет дни българските фермери ще могат да докажат щетите си, за да бъдат компенсирани с одобрената във вторник помощ от 210 млн. евро за европейските зеленчукопроизводители.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5784 |25.05.2011 Повече консули заради повече туристи . 4| 6381 |19.05.2011 ЕК ни размаха пръст заради лоши пътища . 24| 5223 |13.05.2011 Дянков „поряза” Т.Младенов заради пенсиите . 3| 5186 |05.04.2011 ЕП разкритикува Българи заради затварянето на АЕЦ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads