Реклама / Ads
4| 6383 |19.05.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

ЕК ни размаха пръст заради лоши пътища

.
снимка: Булфото
Европейската комисия изиска от редица европейски страни да утвърдят необходимите процедури за подобряване на безопасността на трансевропейската пътна мрежа в съответствие с техните задължения съгласно законодателството на Европейския съюз.
 

Става въпрос за Белгия, България, Ирландия, Гърция, Франция, Литва, Люксембург, Австрия, Полша, Словения и Словакия, съобщиха от пресслужбата на ЕК, на които се позовава БНР.

Тези процедури включват оценки на въздействието на пътната безопасност, проверки на сигурността по пътищата и категоризиране на пътната мрежа по критерий „безопасност". Искането е отправено под формата на „мотивирано становище" съгласно прилаганите в ЕС процедури за нарушение.

Ако държавите-членки не информират Комисията в рамките на два месеца за предприетите действия за подсигуряване на спазването на законодателството на ЕС, Комисията може да отнесе случаите към Съда на Европейския съюз.

Директива 2008/96/ЕО изисква изготвяне на оценки за въздействие върху пътната безопасност, в които да се показват последиците за пътната безопасност на различни алтернативи за планиране на даден инфраструктурен проект и които следва да играят важна роля при избора на маршрути.

Като следваща стъпка проверките за пътна безопасност следва подробно да установят опасните характеристики на даден пътен инфраструктурен проект. В директивата се определят правила и процедури за управление на безопасността след изграждането на пътя. Следването на тези три стъпки има за цел подобряване на безопасността на пътната инфраструктура на трансевропейската пътна мрежа.

От ЕК посочват, че са предприели действия срещу единадесетте държави-членки, тъй като не са транспонирали директивата от 2008 г. в пълна степен в националното си законодателство, въпреки че е трябвало да направят това до 19 декември 2010 г.

Ако държавите-членки не установят необходимите процедури за извършването на проверки и оценки на въздействието върху безопасността, това би могло да повлияе върху безопасността на пътната инфраструктура, която е част от трансевропейската пътна мрежа. Това от своя страна създава рискове за водачите на превозни средства и пътниците, използващи тези пътища, допълват от ЕК.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5223 |13.05.2011 Дянков „поряза” Т.Младенов заради пенсиите . 3| 5191 |05.04.2011 ЕП разкритикува Българи заради затварянето на АЕЦ . 0| 5103 |01.04.2011 Найденов обеща 100%-ви компенсации заради шапа . 5| 5507 |24.03.2011 Глоба от ЕК грози България заради биодизела

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads