Реклама / Ads
0| 5058 |01.04.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Найденов обеща 100%-ви компенсации заради шапа

.
Мирослав Найденов Източник: Булфото
Министъра на земеделието Мирослав Найденов, който докладва за втори път в рамките на една седмица пред депутатите за заразата от шап на територията на страната заяви, че стопаните, чиито животни са били унищожени заради шапа, ще бъдат 100% компенсирани. Депутати от БСП, ГЕРБ и Атака отправиха въпроси за мерките, които предприема държавата за предотвратяването на болестта.
 

ЕК е против ваксинация на животните, обясни министър Мирослав Найденов. Причината, по думите му, е че има опасност Русия и Китай да забранят вноса на животинско месо от ЕС. Затова и единственият вариант за неразпространение на шап на наша територия е да се унищожават заразените животни. Държавата ще обезщети животновъдите, засегнати от шапа, потвърди още веднъж министърът.

Държавата не може да купи фураж и да го раздава като социални помощи, каза още той. Затова МЗХ е разговаряло с доставчиците на фураж относно това те да доставят фуража до животновъдите, чиито животни не могат да бъдат изведени на паша, като той ще бъде заплатен от държавата.

Специална комисия ще следи за раздаването на фуража. Ще се изградят огради на турската граница, за да се ограничи преминаването на диви животни от южната ни съседка. За да стане това по-бързо по програмите за заетост ще бъдат наети местни хора, стана ясно още от думите на министъра.

Хората са на ръба, посочи Пенко Атанасов от БСП. Той изтъкна, че загубите за хората със здрави животни заради невъзможността да реализират продажба на мляко и месо са над 70 хиляди лева са. Според Атанасов поне 100 000 лева са нужни за обезщетения на стопаните.

Същевременно, на брифинг в Бургас зам.-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров обяви, че е готова схемата, по която ще бъдат компенсирани животновъдите в Бургаска област.

След около 10 дни ще започне финансовото подпомагане на животновъдите на територията на цялата Бургаска област.
Компенсациите ще бъдат на три нива. Повече средства ще получат стопаните в селищата засегнати от шап. Второто ниво ще е за животновъдите в 10-километровата зона, където е забранена свободната паша на животните и третото ниво ще е компенсация на животновъдите, които не могат да търгуват с месо и мляко. На стопаните ще бъдат изплащани средства за закупуване на фураж.

В момента се правят списъци на стопаните и броя на животните. По изчисления общо около 2.4 млн. лв. е сумата, която ще получат всички стопани, чиито животни са унищожени. Изчисленията показват, че за компенсациите на животновъдите в област Бургас ще са нужни между 6 и 10 млн. лв.

Компенсациите ще зависят и от вида на отглежданите животни, каза още зам.-министър Димитров. Той отбеляза отново, че ваксинация на животните не се предвижда, тъй като нямаме разрешение от Европейския съюз.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5498 |24.03.2011 Глоба от ЕК грози България заради биодизела . 0| 6302 |21.03.2011 Найденов:Който дължи данъци, няма да получи средства . 15| 5707 |11.03.2011 "Белене" ни трябва, заради бизнеса и старите централи . 10| 5974 |25.02.2011 Плевнелиев: Обещавам 7 магистрали, а за някои няма проекти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads