Реклама / Ads
0| 7294 |29.01.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Хотелиери в Слънчев бряг защитават далавери и прецакват държавата

.
Кой събира наеми за незаконните сергии? Източник: Вяра Йовева
Кой да се грижи и притежава инфраструктурата на курорта Слънчев бряг, статута на временните постройки в комплекса, промени в закона за туризма, промени в състава на Управителния съвет, Контролния съвет и Устава на СНЦ “Съюз на собствениците” – Слънчев бряг и пр.
 

Това са само част от точките, които ще обсъждат по време на своето годишно отчетно събрание хотелиери в Слънчев бряг на 2 февруари 2010 г.

Покани са разпратени до всичките близо 130 членове. Предполага се, че от тях ще откликнат не повече от 40, коментират хора от съюза. Темите, които ще бъдат обсъждани, са много амбициозни, но дискутирането им е безмислено, тъй като не са в правомощията на подобно сдружение, допълват те.

Според тях е наивно, неуместно и нахално Съюзът на собствениците да обсъжда какво да се прави с инфраструктурата, още повече да налага мнение, тъй като въпросната инфраструктура е собственост на държавата и тя трябва да реши какво да прави по въпроса.

Хотелиери недоумяват също как така съюзът, ръководен от Елена Иванова, предлага тристранна среща между Съюза на собствениците, Министерството на икономиката, енергетиката и туризмаи и Община Несебър за решаване на проблема с инфраструткурата, а не е поканено държавното дружество „Слънчев бряг” АД, което всъщност отговаря за това.

Друг абсурд било обсъждането на незаконните обекти в курорта и пред хотелите. Как съюза ще дискутира този проблем, като точно негови членове са основните нарушители на закона. Те „отдават” под наем терени на държавата на собственици на сергии и маси и прибират тлъсти суми през сезона. Наем за такава сергия варира от 50 000 до 80 000 лв, в зависимост от местоположението. От тази далавера държавата губи всяка години милиони. Полицаи и контролни органи обаче си затварят очите, тъй като някои от тях също имат маси и „капанчета” в курорта.

На годишното си събрание собствениците на хотели щели да обсъдят и проблема с курортната такса. Сега тя се плаща на община Несебър, която от своя страна си прави оглушки и не инвестира нито лев в поддръжката на инфраструктурата на най-големия български курорт. Нещо повече, кметът Николай Димитров, се опитва от доста време да изнудва държавата да му прехвърли безплатно инфраструктурата, която е около 300 дка и тогава щял да се погрижи за комплекса. В акцията, през последните месеци, той се опитва да привлече на свой страна и областния и зам.-областния управители на Бургас. Най-богатата община, след Софийската, иска държавата да й подари 300 „златни” декара срещу обещанието да почне да си изпълнява задълженията. Освен това каква е гаранцията, че когато общината сложи ръка на така желаните територии, ще почне да се грижи за тях, а няма да ги продаде и да прибере десетки милиони. Практиката у нас показва, че обикновено се случва точно това.
Има и друг проблем, който собствениците на хотели упорито премълчават. Това е размерът на курортната такса, която плащат. Оказва се, че масово внасят суми, според които в хотелите им почиват единствено невръстни дечица и полуживи старци. Време е контролните органи да си влязат в правомощията и да осигурят реална събираемост на таксите.
Пример за това би могъл да бъде „Златни пясъци”. Курортът е приватизиран и грижите за инфраструктурата и поддръжката на комплекса е на самите частници. Те извършват разходите за поддръжка. Слънчев бряг обаче е в процедура на приватизация вече от години, но така и нищо не се случва.

Любопитно е, че Съюзът на собствениците и неговият председател Елена Иванова засипват правителството, ресорното министерство и областната управа в Бургас с пламенни сигнали за нарушения в Слънчев бряг, но в нито едно от тези писма не казват и дума за въпросните проблеми и далавери, в които са замесени членове точно на тяхното сдружение. Стигат дори до там да атакуват поддръжката на озеленяването на комплекса и създаването на паркови територии, само и само да отклонят вниманието от истинските проблеми. А те са:

1. Отказ на община Несебър да участва в поддръжката на инфраструктурата на курорта, при положение, че събира курортните такси.
2. Тотално изчистване на Слънчев бряг от незаконните постройки, маси и сергии, от които собственици събират „наеми” в нарушение на закона.
3. Решаване на проблема с презастрояването в курорта. Точно собствениците са сред най-големите нарушители, защото строят пристройки, унищожават тревни площи, превземат държавна собственост.
4. Решаване на проблема с боклуците и шума в хотелите и заведенията и около тях, което е задължение на всеки собственик.
5. Плащане на реална курортна такса, а не попълване на декларации с невярно съдържание и укриване на доходи.

Това е истинският дневен ред, който трябва да бъде обсъждан на 2 февруари на годишното отчетно събрание на Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Мнозина членове обаче се съмняват, че темите отново ще бъдат изместени в полза на няколко души от ръководството и затова сигурно няма да присъстват на сбирката.

Тамара Бочева
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 8909 |13.01.2010 Олигархо-политически кръжок иска да лапне Слънчев бряг . 2| 4976 |02.12.2009 Хотелиери правят банка, спасяват бизнеса си . 1| 5411 |17.11.2009 КЗП ще нищи далавери в туристическите обекти . 0| 5531 |08.10.2009 НАП нищи далавери на хотелиери тарикати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads