Реклама / Ads
5| 4185 |01.02.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Икономист: Цените на енергията няма да спаднат скоро

.
Калоян Стайков Източник: БГНЕС
България не можеше да избегне скока в цените на енергоносителите, защото проблемът дори не е регионален – за Европейския съюз, а е глобален. Тенденцията към поскъпване на енергийните суровини е световна. А причината е по-бързото от очакваното възстановяване на икономиката. Това обясни пред БНР експертът Калоян Стайков, главен икономист на Института за енергиен мениджмънт.
 

Сред факторите, повлияли на цените, е и запасяване заради миналата студена зима. Търсенето се повиши. В същото време възникнаха технически проблеми на ключови места.

 

„Дори при по-доброто диверсифициране на енергийните източници Европа не е изолирана от проблема, а какво да говорим за България, в която 90% от горивото се внася от Русия“, коментира Стайков.

 

По думите му движението в цените на енергийната борса е продиктувано предимно от износа. Има нужда от реформа в системата, но не това е основната причина за поскъпването, на което сме свидетели.

 

Шокиращо високите цени на квотите въглероден диоксид влияеха по-скоро през първата половина на 2021 г., но последният голям скок в цените се дължи на природния газ.

 

Промените в КЕВР са малко изненадващи, смята Калоян Стайков. В система под напрежение подобни промени трябва са да добре обмислени, за да не повишат нестабилността. В настоящата ситуация така и не стана ясна необходимостта от намаляване числеността на комисията. Възникналите въпроси за повод за спекулации и напрежение, допълни експертът.

 

По думите му поскъпването се очакваше, макар и не толкова драстично. И е могло да се помисли за подпомагане на засегнатите потребители.

 

Решението за мораториума върху цените е противоконституционно – не може с парламентарно гласуване да се променя норма, приета от КЕВР за определен период. Решението беше взето без анализ и в последствие се зададе въпросът какво следва оттук нататък. Създаде се впечатление, че мораториумът е взет заради смяна на членовете на регулатора, а това е лошо послание.

 

„Политическото вмешателство в уж независим орган е изключително лошо нещо“, подчерта Стайков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4959 |09.01.2022 Експерт: До средата на годината цените ще продължат да скачат . 5| 5061 |04.01.2022 Румен Гълъбинов: Към средата на годината петролът и природният газ ще стабилизират цените си . 15| 5818 |23.12.2021 Министър Нинова забрани на мобилните оператори да вдигат цените . 8| 6935 |21.12.2021 Няма лабаво: Мобилни оператори вдигат цените на услугите заради инфлацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads