Реклама / Ads
7| 4949 |09.01.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Експерт: До средата на годината цените ще продължат да скачат

.
Ваня Григорова Източник: стопкадър, Нова телевизия
Животът става все по-скъп и това се дължи на цената на тока. Тя се отразява на всички продукти, макар и по различен начин. Енергийните експерти предвиждат, че успокоение може да има в средата на годината. Дотогава ще цените на всички продукти ще продължат да се увеличават. Дали българинът може да издържи - показал е, че може да издържи на всичко - въпросът е дали трябва.
 

Това коментира в ефира на Нова телевизия икономическият съветник от КТ „Подкрепа” Ваня Григорова, която уточни, че всяко изтощаване на бюджетите на домакинствата води до маргинализация на българското население.

 

Експертът засегна и още един проблем, свързан с липсата на защита и подпомагане на местното производство: „Основните стоки, които потребяваме, са внос. Това означава, че държавата не е създала необходимите условия за малките производители. Основните субсидии отиват при зърнарите”.

 

Предвижданията са, че дори цените на тока да се стабилизират, отново ще виждаме скъпи плодове и зеленчуци на пазара. „Наскоро в Щатите управляващите заявиха, че в Европа се очаква дефицит на плодове и зеленчуци, който те ще трябва да запълнят. Проблемът е видим, но ние не успяваме да го менажираме, когато му е времето”, добави Григорова.

 

Тя посочи, че има група от българския бизнес, която продължава да забогатява на фона на обясненията, че няма пари, например за пенсионерите. И засегна темата за преизчислените пенсии. „Формулата за пенсиите няма как да е друга. НОИ няма отговорност за крайния резултат, който се получава. Бяха създадени нереалистични очаквания сред пенсионерите, че след идването на новото управление, поне двойно ще се увеличат пенсиите”, заяви икономическият съветник.

 

Според нея след падането на мораториума върху цените на тока и парното се очаква повишаване на цените. „В момента цената се задържа изкуствено, за да няма толкова тежък удар върху потребителите. Силно се надявам това да е урок за управляващите какво ще се случи, когато българските потребители излязат на свободния пазар. Ще се случи това, което наблюдаваме сега с фирмите”, прогнозира тя.

 

Григорова коментира и какво би се случило с цените след приемането на еврото в България. „Разбира се, че ще се вдигнат. Разбира се, че ще има големи промени за българската икономика и за домакинствата. Не е редно да подценяваме тези промени. Властта трябва да ни подготви за това”, категоричен е икономическият съветник.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5024 |04.01.2022 Енергиен експерт: Проста математика! При тези цени на газа, парното трябва да скочи с 50% . 5| 5056 |04.01.2022 Румен Гълъбинов: Към средата на годината петролът и природният газ ще стабилизират цените си . 2| 4380 |21.10.2021 Гълъбинов: Инфлацията може да стигне до 6% в края на годината . 0| 4194 |18.10.2021 НСИ: Инфлацията от началото на годината е 3.5%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads