Реклама / Ads
2| 5467 |06.04.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Инвеститори в зимните курорти стават хотелиери

.
Слабото търсене на имоти в зимните курорти през сезон 2009/2010 създаде условия за появата на голям брой проблемни проекти. Част от тях бяха замразени, а други – построени с риска да останат нереализирани.Изходът от тази сложна ситуация някои от инвеститорите видяха в превръщането на тези проекти в хотели. Това показва проучване на инвестиционна компания GreenLife.
 

Пазарът на зимни ваканционни имоти е секторът, най-силно засегнат от икономическата криза. Предлагането в пъти надвишава търсенето. Като резултат от това пазарът на земя в тези курорти замря. Така част от предприемачите, които закупиха терени за строителство в периода 2006-та – 2008-ма година, не могат да ги реализират нито като проекти, нито като апартаменти.

„За да не претърпят повече и по-големи загуби, очакваме много от колегите, които разполагат със свободни средства, да застроят тези проекти, като ги регистрират като хотели”, прогнозира Мариана Даскалова, търговски директор на GreenLife.

„Ниските цени на строителството в момента са изцяло в полза на подобно инвеститорско решение. С още по-голяма сила тази тенденция ще видим при имотите в строеж, които, ако не бъдат достроени, ще се превърнат в „паметници” и ще доведат до фалит редица предприемачи”, допълва Даскалова.

Въпреки че намирането на финансиране е трудно, за голяма част от проектите това е по-доброто и разумно решение от тоталното „загърбване” на проблемните проекти. Защото, макар и бавно, ако бъдат експлоатирани, тези имоти ще носят доход целогодишно, докато в противен случай ще се амортизират до невъзможност да бъдат реализирани.

Противно на инвестиционния, туристическият сезон бе силен, подкрепен допълнително от активността на южните ни съседи – гърците. За съжаление прогнозите, че постепенно и с оглед на ниските продажни цени те ще се превърнат и в купувачи, не се сбъднаха. Готовността им да посещават страната ни за ски обаче бе капитализирана от предприемачите, които започнаха да управляват непродадените апартаменти и къщи, като ги отдаваха под наем.

Единични сделки за продажба бяха сключени с англоезични купувачи, привлечени от силния спад на цените в този сегмент. При част от зимните курорти цените паднаха с до 50%, както в Банско, където предлагането на масовите апартаментни комплекси е изключително активно, а конкуренцията наистина сериозна.

В Пампорово и Боровец цените останаха малко по-устойчиви, но също демонстрираха значителен спад – около 20%. Част от цените се върнаха на нивата от 2005 година, сочат данните на GreenLife. Средната цена на зимен ваканционен имот през зимата на 2009/10 година е била малко под 40 000 евро, докато през 2008 година тя е надвишавала 65 000 евро, което представлява повече от 40% спад.

В Банско средните цени на студията през изминалата зима бяха около 30 000 евро. Апартаментите с една спалня се движеха между 40 000 и 50 000 евро, а по-големите имоти с две спални можеха да се намерят на цени от 60 000 до 80 000 евро.

Значителното понижение в ценовите нива активизира и българските туристи. Те имаха възможността да се сдобият с ваканционен имот в планински курорт за около 650 евро на кв.м., но въпреки това интересът им към зимните ни курорти, подобно на гръцкия, бе по-скоро туристически, отколкото инвестиционен.

Най-търсени от инвеститорите бяха руските купувачи, поради по-високите бюджети, с които тези клиенти разполагат. Тяхното търсене бе насочено към проектите с високо качество и редица допълнителни екстри. Сделките с руснаци държат вече 48% от този сегмент на пазара, при над 90% за летните курорти и едва 18% от пазара на зимни имоти през 2008-ма. Българите заемат скромните 15%, а останалите проценти си поделят англичани, гърци, румънци, малтийци, испанци.

В Банско търсенето на имоти за инвестиция бе най-силно заради ниските цени, по-лесното управление и отдаване под наем за допълнителен доход. Пазарът на този зимен курорт предлага и голямо разнообразие в ценови диапазон. Цените в Банско се движеха от 300 до 1200 евро на кв.м. Най-търсени бяха имотите на цени около 600 евро на кв. м. Повиши се и интересът към по-луксозните имоти в зимния курорт на нива от 800-950 евро на кв.м.

В Пампорово имаше и по-ниски офертни цени. Нивата там бяха около около 500 евро на кв.м. В Боровец пък спадът бе около 15% спрямо 2008 година.

Очакванията на експертите от GreenLife са с настъпването на лятото, интересът към покупка на имоти в зимните курорти да намалява, докато туристическият интерес ще се запази.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4814 |16.03.2010 На румънци и гърци се надяват курортите по Великден . 0| 7270 |29.01.2010 Хотелиери в Слънчев бряг защитават далавери и прецакват държавата . 3| 5541 |10.12.2009 Приоритет стават магистралите, а не енергетиката и жилищата . 0| 5015 |07.12.2009 Курортите пълни за студентския празник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads