Реклама / Ads
0| 5385 |21.03.2016 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Изгониха и французите от “Рила Дестинейшън”, нови зони по НАТУРА слагат края на туризма в Рила

.
След като изгониха и френските инвеститори на проекта “Рила Дестинейшън”, утре Министерство на околната среда и водите и Зелените ще сложат кръст на целия туризъм в национален парк Рила.
 

Рила Дестинейшън е френски проект за ски курорт, които инвеститори са някои от най-големите фирми в света за развитие на отдих и туризъм: Compagnie Des Alpes (най-голямото сдружение за планински туризъм във Франция), Egis, MDP Consulting, изключително силно подкрепен от френската държава и френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан. Инвестиционното намерение беше на стойност от около 500 милиона евро и разкриваше 8 000 работни места. Поради забавяне с 6 години на новия план за управление на Рила и поради намерението на Министерство на околната среда и водите отново да се поддадат на натиска на Зелените и да обявят нова зона по НАТУРА, наречена „Рила буфер“, французите се изтеглиха.

 

Според публикация на The New York Times от 24.02.2015 г., изгоненият френски консорциум от България е подписал договор с Търговското Министерство на Косово за модернизация на ски центъра Брезовица. Същата  група от инвеститори, която стои и зад френските ски курорти като Вал д‘Изер, Тине и Мерибел, се съгласи да инвестира половин милиард долара, около 410 милиона евро, през следващите 17 години, за да направи Брезовица един от най-големите, ако не и най-големият, планински курорт на Балканите.

 

Френските инвеститори бяха прогонени, въпреки ужасяващото състояние и живот на хората в селата около Рила и обезлюдените 40 села с 27 000 души население.

 МОСВ е решиха, че е по-важно да се опазят пернатонога кукумявка, ливадния дърдавец и рибата главоч, отколкото да дадат възможности на местните да си намерият работа и препитание в новите проекти. Утре, Националният съвет по биологично разнообразие към МОСВ в колаборация с двама българи – брюкселски чиновници и няколко зелени неправителствени организации ще приемат нови забрани, обхващащи и най-ниските части на Рила планина. Това със сигурност слага край на всякакви възможности за туризъм и икономическо развитие на тази част от България.

С приемането на нови забрани на практика се слага край и на много малки проекти на общините около Рила планина. Приетият с огромен ентусиазъм проект от хората в община Дупница за малка ски зона със само 12 километра писти, извън границите на национален парк Рила, ще бъде провален. Обезсмисля се и проектът на община Костенец за спа туризъм и малка туристическа зона. Забравя се завинаги възможността за разширение с няколко писти и съоръжения на най-стария курорт на Балканите – Боровец. Други проекти в областта на туризма в Говедарци, Бели Искър и Маджаре също ще бъдат ликвидирани. Със сигурност се стопира и развитието на ски зона Картала до Благоевград.

 

Утре, след като МОСВ и Зелените ликвидират туризма в Рила, се очаква да се отпуснат нови 50 милиона лева за опазване на червеногушата гъска. Очевидно, това ще е наградата от държавата към Зелените, затова, че за 10 години успяха да унищожат туризма в българските планини.

 

Приложение: Статията на Ню Йорк Таймс за бъдещето развитие на косовския ски-център Брезовица.

https://www.nytimes.com/2016/02/28/travel/kosovo-ski-holidays.html?_r=0

 

НГК „Природата за хората и регионите“

 

Филип Цанев

                                                   

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5624 |20.03.2016 Започва кандидат-студентската кампания в СУ . 8| 6281 |20.03.2016 Фандъкова: Затваряме София на още 3 места заради метрото . 3| 4814 |19.03.2016 КЕВР предлага по-евтино парно и топла вода . 1| 6498 |18.03.2016 Пролетта идва с "Девойка Кюстендилска пролет 2016”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads