Реклама / Ads
7| 12873 |26.10.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Изграждането на АЕЦ “Белене” – мисия невъзможна

.
Планът на България да изгради АЕЦ в земетръсна зона на река Дунав може да се окаже първият атомен проект в ЕС, който ще бъде спрян след ядрената катастрофа в Япония, твърди "Блумбърг".
 

 

От финансовата информационна агенция коментират, че най-бедната страна в Съюза е изправена пред „мисия невъзможна" да довърши централата.

След инцидента във „Фукушима" ще бъдат нужни допълнително над 2 милиарда долара за подобряване на мерките за сигурност, посочва "Блумбърг", като се позовава на доклад на Центъра за балкански и черноморски изследвания в София.

В него се отбелязва, че допълнителните средства ще направят невъзможно продължаването на проекта. Единственият, който би дал пари за завършването на АЕЦ-а, е руската държавна компания „Росатом”.

Междувременно руският в. "Комерсант" цитира изявление на шефа на "Россатом" Сергей Кириенко, че
Русия е готова да финансира стопроцентово строежа на АЕЦ "Белене", независимо че българската страна ще има в него контролен дял.

За опасността "Белене" да бъде изградена върху земетръсна зона има доклад на БАН от 1990 година, пише БЛИЦ .  В него се казва, че на практика Белене е на много несигурно място, а рискът от земетресение там е много сериозен. Тези неща трябва да се кажат ясно на гражданите, защото е безотговорно група хора да вземат решение вместо тях и да застрашават живота им.

От друга страна  британският "Индипендънт" писа , че 44% от АЕЦ по света са в земетръсни зони или в места, застрашени от цунами като това, което сполетя Япония.

Вестникът се позова на ново проучване от април според което, 76 действащи ядрени електроцентрали в Япония, Тайван, Китай, Южна Корея, Индия, Пакистан и САЩ се намират в крайбрежни зони, смятани за уязвими при цунами.

От общо 442 съществуващи АЕЦ повече от една на всеки десет се намират на места с висок или крайновисок риск от земетресения. Това се отнася за АЕЦ в Япония, САЩ, Тайван, Армения и Словения, сочи проучването на Maplecroft. Експертите са обезпокоени, че много от рисковите централи са в страни, които са далече по-неподготвени от Япония.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5794 |25.10.2011 Русия готова на всичко, за да строи “Белене” . 6| 11791 |13.10.2011 Балансиран бюджет през 2012 – мисия невъзможна . 6| 10000 |03.10.2011 Заем от Световната банка за БДЖ – мисия невъзможна . 5| 5894 |30.09.2011 Отлагат “Белене” за края на март 2012

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads