Реклама / Ads
4| 13172 |23.04.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Къде да отдъхнем по празниците?

.
Пролетта се задава с пълна сила, а с нея и най-красивият и зелен месец май, който тази година предлага повече дни за почивка по празниците!
 

Ако не сте погледнали още в календара, направете го незабавно, защото май месец тази година открива за Вас цели две възможности да избягате от забързания град! В началото на май се събират повечко почивни дни, за които Frognews.bg е подбрал няколко евтини варианта за тези, които не могат да излязат от София, или нямат възможност. Ние предлагаме да се насладите на китните кътчета около София, които можете да посетите през великденските и гергьовденски празници.

Ето и нашите предложения, къде столичани могат да отидат в празничните дни без много средства необходими за хотел, храна и път.

kremikovtsi_002.jpg 

Кремиковски манастир "Св. Георги Победоносец"

 

Намира се над кв. Кремиковци в София. До светата обител "Св. Георги Победоносец" се стига за около 30 минути с автомобил. От главната улица пътят продължава до портите на манастира. Табели липсват, но куполът на новата църква се забелязва от далече.

Светата обител датира от Второто българско царство. Предполага се, че е построена по времето на Иван Александър.

Комплекса се състои основно от две перпендикулярни жилищни сгради, стара и нова църква. Безспорно най-голям интерес от историческа гледна точка представлява старият храм. Той е построен през 1493 г. (впоследствие обновен през 1611 г.) и приблизително оттогава датират и стенописите в него, по-голямата част от които са реставрирани и съответно оцелели до днес. Те са създадени изцяло в традицията на средновековната българска живопис от 13-ти и 14-ти век.

Новата църква (построена1902 г.) "Покров Богородичен", се пазят реликвите на манастира - средновековното Кремиковско евангелие (1497 г.) с красивото си калиграфско изписване и дървен иконостас от 17-ти век.

Този манастир се приема за един от най-стойностните средновековни паметници на културата на Балканите.

В двора са поставени маси и пейки, от които се открива чудесна панорама към града и могат да се ползват от посетителите за обяд със собствена храна.

Това в съчетание с близостта до града прави "Свети Георги" изключително подходяща дестинация за столичани за еднодневна разходка.

german-man.jpg 

Германски манастир

 

Манастирът се намира над село Герман и до него се достига лесно с кола, като се следва пътят за селото от Околовръстното шосе на София. При влизане в  Герман има отклонение на ляво, което води право до манастира. На разклона, от който започва това отклонение, има табела, която указва пътя до манастира. Оттам разстоянието до манастира е около 5 км. по добър асфалтов път.

 

Германският манастир е един от най-старите в България и е част от "Мала Света гора". Счита се, че Германският манастир е основан през 10-ти век, скоро след смъртта на Св. Иван Рилски, който е живял за известно време в покрайнините на село Герман преди да се оттегли в Рила..

След като е бил разрушен от турците през 14-ти век, манастирът е съграден през15-ти век от родолюбиви българи и се е превърнал в истинско духовно средище. След това манастирът още няколко пъти е бил разрушаван и съграждан наново.  От 1928г. манастирът и неговите имоти са официално във владение на манастира "Св. Георги Зограф" в Света гора (Атон).

В момента манастирът е действащ и е поддържан много добре от своите обитатели.

etropolskiqmanastir.jpg 

Етрополски манастир

 

До етрополския манастир "Св. Троица" най-лесно се стига от разклона за гр. Етрополе на магистрала "Хемус". Малко след града е отбивката за манастира - 2,5 км. по сравнително лош асфалтов път.

Етрополския манастир води началото си още от годините на Втората българска държава. Манастирският храм "Св. Троица" съществува в подобен на сегашния си вид от 1858 г. и днес той се смята за забележителен паметник на българската култова архитектура от епохата на Възраждането.

Етрополския манастир предлага отлични условия за почивка. Цените за настаняване са 6 лв./легло в стаи със санитарен възел и 5 лв./легло в стаи само с мивка. Храна се предлага само за по-големи групи туристи.

koprivshtica.jpg 

Копривщица

 

Друг сравнително близък и интересен маршрут е Копривщица. Намира се на 110 км. от София.  Градът е отлично място за спокойна почивка в истинския смисъл на думата. Осеян е с малки семейни хотелчета, за които са характерни типичната копривщенска подредба и идеално поддържан, изпъстрен с много цветя двор, които произхождат от традиционният естетически вкус на копривщенци. Впечатление ще ви направят чистия планински въздух и тишината. Интересни забележителности, които могат да се видят там са къщите-музеи на Любен Каравелов, "Димчо Дебелянов" и "Тодор Каблешков", както и Ослековата и Лютовата къщи. В центъра на града може да се види Паметникът на Георги Бенковски и мавзолеят на Априлци. Запазени се от векове и Църквата "Св. Николай" и "Успение Богородично", както и Калъчевият мост.

kopriwshtica2.jpg

Ако решите да преспите в Копривщица, то можете да намерите доста изгодни оферти за около 20 -30 лева на стая в квартира даже и по-евтино. В по- непретенциозен хотел цената е около 40-45 лева на стая.

lulinplanina2.jpg 

Вариантът Витоша също може да бъде добър избор за почивните дни. Има редица еко пътеки в планината на които можете да се насладите и можете да отседнете в някоя хижа или хотел. Там цените са доста скромни. Леглото на вечер струва около 7-10 лева.

Ако желаете да си направите барбекю с приятели може да посетите местностите Бонсови поляни и Симеоновските езера, където има услоия за това.

Бонсови поляни се намират в Люлин планина, а Симеоновските езера в полите на Витоша над кв. Симеоново.

Това са нашите предложения, за краткотраен отдих в празничните дни. Ако Вие знаете и други места за почивка и отдих, можете да напишете и препоръчате както на нас така и на читателите на Frognews.bg.

Даниела Георгиева, Александър Стефанов

 

Екипът на Frognews.bg, Ви пожелава весели празници и приятна почивка.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5557 |22.04.2008 Хотелиери от Слънчев бряг искат спиране на строителството от 1 май . 2| 5464 |22.04.2008 Йосифов: Отношението на Борда по туризъм към ДАТ е недопустимо . 1| 5777 |22.04.2008 BLD купи от ВАЦ за 50 млн. евро част от Полиграфическия комбинат . 0| 5852 |22.04.2008 Анелия Крушкова и Борда по туризъм в конфликт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads