Реклама / Ads
24| 13317 |30.05.2024 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Кафето, бирата и бургерът в София са по-скъпи от същите в редица европейски държави

.
Кафе и бира
Проучване показва, че кафе, бира, бургер или сандвич в центъра на София излизат по-скъпо от същите в редица европейски държави. Това показва проверка на по менютата на ресторанти в Атина, Кардиф, Люксембург, Лондон и други, както и в платформата globalprices.com
 

В момента кафето в центъра на града в едно от популярните заведения на бул. "Витоша" струва 6,30 лв. за брой. За сравнение цената му е по-ниска в Унгария, Португалия, както и в Меката на хубавото кафе - Италия. Дори в центъра на Рим има заведения, където може да се изпие чаша хубаво еспресо за 2 евро, сервирано с чаша вода.

 

На места пък за сумата, която тук ще платите само, за кафе в Рим може да ви го поднесат и с кроасан. По-евтино от София се предлага и кафето в Турция и Сърбия, които са извън ЕС. По-евтино е и в Гърция, Полша и Германия, пише "Телеграф".

 

Оказва се, че цената на бирата у нас е по-висока от 11 държави в ЕС. Пивото върви от 2,83 до 4,50 лв. По-евтино ще я сервират в Словения, Гърция, Румъния, Хърватия, Франция, Чехия, Нидерландия, Германия, Унгария, както и в Кипър и Сърбия. Оказва се, че средната цена на пивото в София е 2,48 лв., а в Германия за тази сума могат да се купят почти две, където струва 1,55 лв. за брой.


В популярна верига за бързо хранене средната цена на бургер е 16 лева, но има заведения, където заедно с картофки се продава за над 20 лева. За сравнение същият бургер се сервира за по-малка сума в Полша, Сърбия, Словакия, Чехия, Румъния, Хърватия, Португалия, Унгария и Турция.

 

Значително увеличение има и на цените в заведенията у нас, като при някои продукти е двойно. В някои случаи дори намаляват порцията, за да не вдигат много цената, а други я изключват от менюто. За пример е една от най-поръчваните салати, която се прави с айсберг и пилешко. Преди пандемията порцията струваше 10-12 лева, а в момента стига и 20 лв. в по-популярните заведения.

 

При скарата има двойно увеличение и на кюфтето и кебапчето, като преди те се сервираха за 1-2 лева, а сега са по 3-4 лв. за брой. Също така има скок на цените на безалкохолните и на алкохолните напитки.

 

Десертите също не изостават по цени от останалите ястия, които са в менюто на ресторантите. Например парче торта вече се предлага за минимум 7-8 лева. 9 лева пък струва домашно приготвен кейк с течен шоколад и маскарпоне.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5936 |30.05.2024 NEXT BASKET предлага нов вариант на ползване на платформата LOCAL . 0| 4471 |28.05.2024 Икономистът Румен Гълъбинов: Абсолютно готови сме да изпълним макроикономическите критерии за еврозоната . 0| 34824 |28.05.2024 Дамски чанти за през рамо - 3-те най-красиви модела, които ще харесате за лято 2024 . 0| 3467 |28.05.2024 Медикален онколог ще консултира безплатно в София!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads