Реклама / Ads
3| 6526 |01.07.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Какво крие Долината на царете в Египет

.
Древните египтяни вярвали, че животът на земята е твърде кратък, а задгробният – вечен. Затова трябвало да използват този миг тук, за да си построят гробници. В Долината на Царете има 26 фараонски гробници.
 

Защо са избрали точно това място? С течение на времето древните египтяни установяват, че пирамидите не са най-удобното съоръжение за погребване. Лесно ги разграбват и унищожават. Затова решили да правят гробници, които да не се виждат и да се даде покой на душата на човек. Мястото го избират съвсем естествено.

 

Използвали пещерите да съхраняват месо. От климата то ставало на пастърма. Така откриват, че условията са подходящи за съхранение на починали. Започват да се оформят и първите гробници в Долината на Царете.


.

 

Тук са погребани почти всички фараони от 18, 19 и 20-та династии. (1539-1075 г. Пр. Хр.) От всичките 64 гробници, 26 са идентифицирани като царски. Останалите или още не са проучени, или принадлежат на високопоставени служители. Има и една жена-фараон – Хатшепсут.

 

В Долината на царете са погребaни жените и децата на фараоните и на благородниците. По време на царуването на Рамзес I започва изграждането на Долината на цариците, но въпреки това някои царици все още продължават да бъдат погребвани заедно със съпрузите си.


.

 

Разкопки се извършват непрекъснато. А разкритията, които следват, променят и обогатяват историята с нови факти. Експедиции и учени от цял свят изследват древните гробници и артефакти.

 

Най-известната гробница и запазена непокътната, е тази на Тутанкамон. Когато през 1922 г. Хауърд Картър и екипът му я откриват, те просто онемяват от гледката. Пред тях се разкрива планина от злато. Как изглежда гробницата можете да видите в Професия турист.

 

Тутанкамон се възкача на престола твърде млад - едва 8-годишен и умира на 19 г. Той е последен наследник на могъща фамилия, управлявала Египет векове наред.

 


.

Младият фараон става един от най-известните владетели на Древен Египет, не заради управлението си, а заради това, което откриват в гробницата. До този момент всички известни царски погребения, и не само те,  са разграбени от иманяри.

 

Пищно изрисувана и добре запазена също е гробницата на Рамзес ІХ. Богато украсени коридори, изрисувани тавани ни карат да затаим дъх. Тук всичко има символика. Колкото по-дълга е гробницата, толкова по-продължително е управлявал тази владетел.

 

Повечето гробници се състоят от коридори, разделени от дълбоки шахти, с цел объркване на крадците. В края на коридора се намира погребалната камера, в която е поставен каменен саркофаг за кралската мумия, обграден от камери за съхранение на мебелите, бижута и други предмети, необходими в задгробния живот.

 

По-голямата част от стените са покрити с релефни, цветни сцени, изобразяващи фараона сред богове и богини, наред с йероглифни текстове, които да ги водят в следващия свят.

 

Преди Долината на царете се намира долината на работниците, където има  над 1000 гробници. Някои са скромни, други помпозни и доста просторни. Тук всяка година работи българска експедиция под ръководството на Сергей Игнатов.

 

Какво лекували с прах от мумия и защо поръсвали портрети с него, вижте в Професия турист.

 

Изживейте всичко това с програмите на ЕКВАТОР и се насладете на едно незабравимо пътуване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5537 |27.05.2023 Финансова грамотност: какво трябва да знаете, преди да вземете заем . 0| 3990 |03.05.2023 Какво се случва, когато се срещнат спортът и казиното? . 0| 3753 |07.05.2023 Къде можем да открием 10 лева бонус без депозит? . 0| 3525 |25.04.2023 Далечна мечта ли е Еврозоната и какво става с проекта на служебното правителство?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads