Реклама / Ads
0| 4958 |30.03.2016 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Калфин настоява за уреждане на социалните права на работещите в САЩ българи

.
Ивайло Калфин
Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин проведе първа официална среща с новия посланик на САЩ у нас – Н.Пр. Ерик Рубин. По време на разговора, двамата обсъдиха възможностите за интензифициране на двустранното сътрудничество.
 
Ключов акцент от страна на министър Калфин беше поставен върху изработването на двустранно споразумение за социална сигурност. „За мен от изключително значение за двустранните отношения е въпросът с уреждането на социалните права, включително  уреждането на отношенията, които се отнасят до изплащане на пенсии и зачитане на трудов стаж за работещите и работилите български граждани в САЩ. В момента сме в интензивен процес на уреждане на двустранните социални отношения и с Русия, Бразилия, Тунис, Черна Гора. Подписването на Спогодба за социална сигурност със САЩ би било от изключително значение за нашата страна“, категоричен беше министър Калфин.

Двамата обсъдиха също и актуалния проблем за невъзможността на голяма част от българите с право на американска пенсия, да получат такава, поради настъпили своевременно промени в американското банково законодателство*.  Министър Калфин изрази загриженост по проблема и готовност за съдействие на институционално ниво за по-бързото му преодоляване. Н.Пр. Рубин го увери, че посолството на САЩ у нас вече работи с Департамента по финанси за въвеждане на възможността за директен депозит по банкова сметка в България, но подчерта, че тази процедура може да отнеме няколко месеца, като най-ранната предвидена дата е месец юни 2016 г.

 

Министър Калфин и Н.Пр. Рубин обсъдиха още възможностите за сътрудничество между САЩ и България в социалната сфера, включително и чрез реализиране на проекти, насочени към подобряване на живота на уязвимите групи – включително деца и възрастни хора в риск и на хора с увреждания.

_______

* Проблемът със забавяне на изплащането на американските пенсии на български граждани възниква в резултат на въведената от американските банки политика на рестрикции към осребряването на персонални чекове и на такива, издадени от Департамента по финанси извън САЩ. В резултат, българските банки преустановяват осребряването на чековете за пенсия. Така, забавяне в пенсиите има за всички български граждани, които нямат банкова сметка в САЩ. В момента посолството урежда възможността сумите да бъдат изплащани и на български сметки, като дотогава предлага алтернативата да осребрява на място чековете. За повече информация, свързана със забавянето на американските пенсии: https://bulgarian.bulgaria.usembassy.gov/treasury_checks.html

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5357 |07.07.2015 Калфин: Еврозоната няма да е добре за икономиката ни . 4| 5853 |19.01.2015 Домусчиев: Не работим добре с министър Калфин . 4| 7037 |23.07.2014 Бизнесът и синдикатите настояват специален комитет да поеме случая „КТБ” . 6| 5885 |26.06.2014 България настоява ЕК да продължи диалога с Русия за Южен поток

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads