Реклама / Ads
20| 6712 |06.04.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Кърджали тръгва към София, ако Дянков не помогне

.
Металурзите в Кърджали, които вече няколко дни протестират заради нерешените проблеми в комбината, днес се надяват, че ще получат удовлетворителен отговор и конкретни действия от страна на управляващите.
 

 

Още вчера областният управител на Кърджали Иванка Таушанова се опита да успокои страстите на протестния митинг, в който се включиха и обикновени граждани, че утре пристига вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, който пряко се е ангажирал в търсене на решение на сериозните проблеми в ОЦК – Кърджали.

 

Работниците и служителите в комбината, които протестират от 1 март заради заплатите си, трябва да излъчат представителна група, която да се срещне с Дянков вечерта. Те, както и Таушанова, изразиха надежда, че вицепремиерът ще донесе новини за положително развитие на кризата в ОЦК.

 

Участниците във вчерашния митинг си дадоха дума, че ще продължат с блокадите на изхода на Кърджали за Хасково край завода всеки ден, докато най-после собственикът Валентин Захариев се издължи към тях. Към недоволството на металурзите се присъединиха и други синдикални организации на КНСБ и КТ "Подкрепа" от различните браншове и съсловия в града. Изненадващо пристигна и подкрепление от КНСБ в Хасково.

 

БНП Париба и Първа инвестиционна банка днес са осигурили охрана за ипотекираните срещу кредитите имущества в комбината. Те са направили това, защото охранителите от фирмата на Захариев - "Сиско", също стачкуват заради неполучените от миналия февруари заплати, а същевременно кражбите от завода се множат. Утре се очаква и търговците, които са продали 12 тежкотоварни камиона "Скания" на Захариев да пристигнат в завода и да си ги приберат, тъй като вноските по лизингите не са погасявани.

 

Изпълнителният директор на ОЦК Славея Стоянова е разпоредила на икономическия директор Валентин Манев да изготви планове за рестарта на производството. Това, според него, означава, че "има някакво движение в положителна посока". "Парите за заплатите със сигурност ще се намерят, те не са толкова голяма сума, но за да започне отново производственият процес, са нужни огромни средства, а аз не зная откъде ще дойдат", заяви Манев пред БГНЕС.

 

Слух, че китайска компания ще купи металургичното предприятие и ще инвестира в него, е тръгнал сред работниците. Неотдавна действително представители на въпросната компания са оглеждали комбината в Кърджали, водени от Захариев. Никой обаче не разполага с официална информация за хода на преговорите в София, в които посредници са премиерът Бойко Борисов и икономическият министър Делян Добрев. Според информацията от МС, вицепремиерът Дянков трябва да се срещне тази вечер и с ръководството на ОЦК. Вече месец обаче единствен негов представител е икономическият директор Валентин Манев. До момента той е подписал 6 акта за глоби от различни институции, в това число и поредната санкция, наложена от Инспекцията по труда в размер на 10 000 лева.


Работниците са категорични, че ако правителството в лицето на министър Дянков не помогнат, ще тръгнат към София. "Остана ни само мизеритя, няма какво да губим", - категорични са те.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5649 |05.04.2012 Металурзите в Кърджали заплашват с национален протест . 2| 5960 |30.03.2012 Металурзите в Кърджали стягат протест в София . 6| 19020 |29.03.2012 Сагата с “Горубсо-Мадан” приключи, парите за “ОЦК – Кърджали” неясни . 3| 7478 |27.03.2012 Т. Младенов: Има съмнения за водене на ОЦК-Кърджали към умишлен фалит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads