Реклама / Ads
6| 5677 |03.06.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

КНСБ поиска намаляване на ДДС за водата

.
Пламен Димитров
До края на годината Законът за ВиК трябва да влезе за обсъждане в парламента. Това заяви по време на конференция заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.
 

Работата по текстовете ще започнат от следващата седмица. До края на ноември най-късно те трябва да са направени и подложени на обществено обсъждане. Според Нанков новият закон не е панацея, но ще реши повечето отлагани и наболели проблеми във ВиК сектора. Един от тях е, по думите на Нанков, колкото и парадоксално да звучи, ще се даде повече правомощия на принципала МРРБ, за да управлява още по-добре ВиК дружествата.

 

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че ще направят няколко предложения, които да влязат в новия закон. Едно от тях е да се обособи отделен воден регулатор, който да следи процесите. Друго предложение е да се намали ДДС от 20 на 10% за водата, както и да се дават водни ваучери под формата на помощи социално слабите. Според Димитров това ще оскъпи разходите в бюджета с около 50 млн. лева. Сумата може да дойде от намаляването на ДДС.

 

Синдикатът настоява и за 15% увеличение на заплатите, което ще струва на държавата годишно около 25 млн. лева.

 

Председателят на браншовия синдикат „Водоснабдител” към КНСБ Треперушка Младенова заяви, че ако не се вдигнат заплатите на работещите в сектора са готови да излязат на протест. По нейни данни заплатите във сектора са с 40% по-ниски спрямо други области в страната.

 

Младенова предупреди, че ако държавата не вземе спешни мерки за задържане на кадрите, след 10 години ще има жесток глад на специалисти. В допълнение на предложението за намаляване на ДДС, от браншовия синдикат посочиха, че подобни практики имат ефект в Гърция и Румъния, където ставката е съответно 9 и 13%.

Председателят на КЕВР Иван Иванов не е убеден, че парламентът ще приеме искането за промяна на ДДС, след като в законодателството е фиксирано за всички стоки то да е 20%.

 

Иванов открои пред синдикатите, че истинската реформа в сектора е започнала едва през 2017 година. Големият проблем е, че много от ВиК операторите не са актуализирали бизнес плановете си 7-8 години, което е довело до драстичен скок в цената на водата някъде с 50%, цитира БГНЕС.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5893 |15.05.2019 Малките централи поискаха оставката на министър Петкова и шефа на КЕВР . 1| 5685 |09.05.2019 В КНСБ оптимисти: Продавачка трябва да взема 1600 лв. . 2| 5063 |08.01.2019 КНСБ: Скъпият ток ще спре увеличението на заплатите . 19| 7269 |22.11.2018 Проф. В. Димитров: Намаляването на субсидията ще направи партиите зависими от олигарсите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads