Реклама / Ads
1| 13980 |20.07.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

КОНПИ - бухалка за неудобни и инструмент за кражба на активи от КТБ

.
Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) продължава да гази закона. Този път чрез правно неиздържани претенции спрямо юридически лица. Няма как КОНПИ да има приоритет пред кредиторите на КТБ.
 
Това са ясно разписани в законодателството положения и тяхното неспазване е грубо нарушение на закона, алармираха Фрог нюз юристи. Евентуални претенции от КОНПИ могат да имат само след съдебно решение. Такова е по отношение на собственика на банката Цветан Василев, изразявано публично от председателя на комисията Пламен Георгиев, сякаш има завършено дело, а то дори не е влязло в съда. Което е нон сенс.

Въпреки това са запорирани финанси и имоти на банкера, за които надлежно са заплатени данъци. Доказват го многократните проверки, включително през последните 3 години - след фалирането на КТБ, - от Националната агенция по приходите (НАП).

 

Именно този модел на поведение на Георгиев довел до загубени съдебни дела за милиони и недопустими грешки в работата си, прекрачващи границите на закона. Парите, обаче трябва да се платят от народа. Това написаха неотдавна юристи и икономисти в писмо до президента, премиера и лидерите на политически партии.

 

Отговор от институциите за случващото се в КОНПИ все още няма...

 

В същото време ръководството на комисията, като представител на държавата, проявява странна загриженост за обслужване интересите на кръга Кой и в частност на депутата Делян Пеевски.

 

Да вземем Виваком. Вместо да използват наложените запори на акциите в България и съвместно с КЗК да увеличат приходите за банката в полза на кредиторите, те се занимават съвсем с други неща. Например да се вдигнат запорите ако в банката бъдат възстановени поне толкова пари, колкото е финансиорала - около 200 мил евро, - съдът отхвърля техните претенции, а и те не оспорват повече. Огромни са съмненията, че това се случва, защото идеята на Пеевски е да влязат само около 60 мил евро - колкото са 43,3% от 120 мил евро, заделени от руската ВТБ в ескроу в Лондон. Целта е естествено да се увеличи печалбата за руско-българската мафиотска групичка.

 

Отношение към нея имат от българска страна братята Велчеви – Милен и Георги, Спас Русев, Пеевски, а според публикации в руски медии и премиера Борисов.

 

Идеята КТБ да получи дължимото, а българите да плащат по-малко е била предложена в писмен вид на президента Румен Радев и на служебния премиер проф. Огнян Герджиков. Те сами са инициирали подобна идея, за да се увеличи събираемостта към фалираната банка. По неизвестни приини обаче, след това са се отказали, твърдят пред Флог нюз запознати с въпросната кореспонденция.

 

За сведение загубата за КТБ само от комплекса Виваком – НУРТС - ако приемем, че ще влязат само около 60 мил евро, към които руската страна в лицето на Косарев не може да има никакви претенции, е над 700 млн евро. Това са 1,4 милиарда лева, които биха „погасили” огромна част от т.нар. „изчезнали” милиарди. Въпросът е: защо не се прави и чии интереси се защитават. Не обществения със сигурност.

 

В случая с предприятието „Дунарит” в Русе положението е обратното. Чрез КОНПИ Пеевски, който незнайно как се е появил като кредитор през офшорката Виафот (която нито ДАНС, нито Финансовото разузнаване, нито прокуратурата или ГДБОП не разследват евентуално за пране на пари или за заплаха срещу националната сигурност, каквито съмнения има предостатъчно), се опитва да блокира дейността на „Дунарит” и вписването на фирма ЕМКО като акционер, което би донесло 60 мил лева в банката. ЕМКО чрез „Дунарит” ще разплати дълг на Дунарит Хедж. Пеевски видимо използва съмнителните действия с цесиите, осигурени под „мъдрото” ръководство на БНБ, и използвани с различни стандарти от синдиците, с цел да се упражни натиск върху „Дунарит”, използвайки откровени фалшификати на договори, подписани от прокурорския свидетел Бисер Лазов през лятото на 2014. Прокуратурата, ДАНС и останалите институции, които по закон би трябвало да следят за тези нарушения, се правят на разсеяни. Което е отказ да изпълняват задълженията си по закон.

 

В дадения случай е задължително КОНПИ да бъде разследвана за нарушаване на масата на несъстоятелността. Това е задължение на държавата и нейните институции.

 

Димитър Тонев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3240 |19.04.2024 Кападокия - подземен град и сафари . 0| 5788 |18.04.2024 Георги Ангелов: България е една от малкото страни с плаващи лихви, оттук-нататък само ще растат . 3| 15568 |16.04.2024 Politico: ЕС сигнализира за край на безплатните пари за по-бедните страни . 0| 5936 |17.04.2024 ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads