Край на „таксата за маса“: Турция въвежда нови правила за кафенета и ресторанти
Допълнителните такси, които често варираха между 20 и 50 лири, предизвикаха недоволство сред гражданите, особено в Истанбул. Въпреки че предишните правила изискваха ясно показване на ценовите листи, някои заведения злоупотребяваха, добавяйки произволни такси над стандартното обслужване.
Според новия проект клиентите ще плащат само за поръчаната храна и напитки. Всички допълнителни плащания ще бъдат изцяло доброволни и няма да се налагат задължителни бакшиши.
Такси за сервиране на определени продукти, като хляб или вода, ще могат да се прилагат само ако са ясно посочени в ценовата листа. Нарушенията и произволните допълнителни такси ще бъдат забранени.
Регламентът цели да въведе предвидимост и прозрачност в сектора и да защити интересите на потребителите, като елиминира изненадващите сметки.
Моля, подкрепете ни.