Реклама / Ads
3| 5507 |22.02.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Красен Станчев: Субсидиите водят до икономически растеж, но не винаги свършеното е добро

.
Красен Станчев Източник: БГНЕС
”Историята и това, което предстои, са двата типа основания за повишаване на рейтинга”, така икономистът Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика и доцент в Софийския университет, коментира пред БНР повишената перспектива на дългосрочния кредитен рейтинг на България от стабилна към положителна от Международната рейтингова агенция ”Фич”.
 

Рейтингът ‘BBB’ се потвърждава, а основната причина за подобрената оценка е очакването за постъпления от еврофондовете.


Той подчерта, че България беше добре в края на 2020-а година и беше една от добре стоящите от макроикономическа гледна точка страни в ЕС, включително по спад на икономиката:


"Относително добър бюджет, малки дефицити, всичко е така, както е планирано и най-важното - много малък държавен дълъг спрямо БВП, в сравнение с другите страни от ЕС. Единствена страна, която е по-добре от нас, е Естония, горе-долу като България е Люксембург".


По думите на доц. Станчев около 40% от БВП свежи пари е възможно да дойдат от ЕС: "От "Фич" предполагат, че това ще създаде възможности за икономически растеж и за изплащане на дълговете. ... Другото, което е свързано с бъдещето, е, че България вече е в чакалнята на Еврозоната. Предполага се, че тогава, когато страната стане член, вероятно за този 7-годишен период, който предстои, няма особени рискове за тези, които дават кредити на българското правителство".


Според икономиста традицията в европейските трансфери е, че се усвояват около половината: "Това, което се случва при наличието на толкова много пари, е, че те се харчат - независимо кой и как управлява. Колкото по-меки са условията за парите, с които разполагате, толкова по-малко са грижите за качеството на това, което купувате. Така е и в семейните бюджети".


Доц. Станчев подчерта, че трябва да се отчита, че винаги, когато има субсидии, първият ефект е по-добър живот - хората получават повече и повече купуват. Но, когато свършат тези пари, не е ясно какво ще се случи:


"Така сме живели няколко години подред, с увеличаване на европейските трансфери след 2014-а година. Крайният резултат е, че има определен икономически растеж. Това не означава, че каквото е свършено - е добро".


Вероятно 2 години ще са необходими, за да се върне икономиката на страната на нивото от преди кризата заради коронавируса, прогнозира Станчев, но уточни, че това е "сметка без кръчмар", защото икономическият потенциал сега не е наличен, както е бил в предишни години.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6118 |30.12.2020 Доц. Красен Станчев: Бюджетът се нуждае от актуализация, не е реалистичен . 5| 8340 |25.11.2020 Доц. Красен Станчев: След изборите ще трябва да се актуализира бюджета . 26| 20288 |01.10.2020 Красен Станчев: Може да се напише минимална пенсия 1000 лв., но после ще се хванат за главите . 0| 4503 |08.03.2017 Едрите земеделци получават 80% от евросубсидиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads