Реклама / Ads
29| 7194 |07.01.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Крият от Дянков лихвите в Русия

.
Симеон Дянков въведе данък лихви от 1-ви т.г.
Родни богаташи прехвърлят авоарите си в Русия. Така те искат да спасят лихвите си от новия данък върху тях. Десятъкът бе въведен по настояване на вицепремиера Симеон Дянков и влезе в сила от 1 януари.
 

Депозитът в руска банка е трудно проследим за родните данъчни. Въпреки че имаме подписана спогодба за избягване на двойното данъчно облагане с Москва, това не означава обмен на данъчна информация, пише Стандарт. Дори да направят ревизия, бирниците ще загубят близо година, докато чакат отговор от руските си колеги, обясниха експерти.
 

Вадят на светло банкови сметки на българи в САЩ

Междувременно Дянков взе на мушка българите със сметки в Щатите. България и САЩ подготвят споразумение за обмен на данъчна информация, научи "Стандарт". Това ще извади на светло банковите сметки както на нашенците зад океана, така и на янките, пребиваващи у нас. Данъчните в двете страни ще могат да изискват от колегите си информация за финансовото положение на всеки гражданин при възникнали основания за ревизия. Очаква се споразумението да бъде подписано през 2013 г.

В декларациите за годишните доходи българите трябва да обявяват доходите си от лихви зад граница. И ако пропуснат да обявят доходите си от банки в САЩ, при една ревизия данъчните ще хванат измамата. В момента благодарение на европейска Директива страните от Общността автоматично изпращат данни до НАП за доходите от лихви на българите. Така, ако някой не обяви лихвите си от страна от ЕС в данъчните си декларация, със сигурност ще бъде разкрит от данъчните. Държавите от ЕС, където има данък върху лихвите, го събират от банковите сметки на българските граждани и автоматично го изпращат в Националната агенция за приходи.

Ако обаче имате депозит в страна като Русия, то за родните данъчни е доста трудно да проследят вашите "руски" доходи от лихви. Въпреки че България има подписана Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане с Русия, това не означава обмен на данъчна информация. Така дори при една ревизия, за да разберат дали укривате доходи, родните данъчни ще трябва да отправят специално запитване до руските си колеги, чийто отговор може да се забави с близо година поради липса на формализирани споразумения за бърза обмяна на данъчна информация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 7962 |07.12.2012 С. Дянков: Станишев и Костов не се веснаха; нямат алтернативно мислене . 23| 6244 |26.11.2012 Дянков: Искам хората да са добре не само по Коледа . 25| 6222 |24.11.2012 Без Дянков в Топ 19 на финансовите министри . 4| 6683 |20.11.2012 Дянков: България може да влезе в еврозоната до 5 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads