Реклама / Ads
12| 5038 |05.01.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Кризата ще свърши, когато скептиците повярват, че е свършила

.
Трайчо Трайков Източник: Вяра Йовева
Кризата свършва тогава, когато критичната маса от субекти са повярвали, че е свършила. В този контекст, ние сами не можем да правим вълни в океана. Можем да се носим по тях и трябва да го правим по най-умния и добър за нас начин.Това каза в ефира на БНР министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
 

Трайков очаква 2010 да бъде вълнуваща година, в която ще се случат много неща, качествено различни от познатото ни до сега.

Това, което той вижда като различно, е по нов начин да започне да функционира държавата, а хората да имат основание да й се доверяват. Желанието му е това да се случи, защото то е и характеристиката на всяка нормална държава, каквато се стреми да стане и България.

Що се отнася до енергетиката, министърът Трайков отбеляза, че ще има нова стратегия и напредък, нови договори, ще има новости и в технологичен план в световната енергетика. Важното е ние да се движим с добро темпо по всички писти. Енергетиката е базов отрасъл, който в най-голяма степен влияе върху останалите браншове. По всеки от големите проекти ще има развитие, което ще следите през годината, прогнозира министърът.

Индустрията през последните години реагира достатъчно адекватно и това е основно в отговор на промяната на условията на пазара и цените на електроенергията. Секторът е достатъчно наясно какви са печелившите ходове за фирмите по отношение на енергийната ефективност. Те са печеливши и за цялата икономика, а и за енергетиката, смята Трайков.

За малкия бизнес, според него, има три неща, които са важни. Първо - какво държавата ти взима, второ - как държавата ти помага и трето - какво ти дава. В България това, което взема бизнеса, наистина е стимулиращо като условие, предвид ниските данъчни ставки и намалената обща административна тежест. Сега и в близките месеци българската държава няма да е в състояние да дава, посочи министър Трайков.

“За “Булгартабак” позицията ни е ясна, започнахме подготовката по приватизацията. Има други държавни предприятия, където приватизацията не е непосредствена опция, но пък в перспектива е единственият възможен изход. Такъв е случаят с ВМЗ Сопот”, каза още Трайчо Трайков.

Бъдещето на топлофикационните дружества е свързано с отношението на потребителите към тях. Те не са фирми, които могат да съществуват изцяло на пазарен принцип. Те трябва да са привлекателни за потребителите, защото не могат един без друг. Засега не са привлекателни, но вече има достатъчно добра практика в България за технологично подобрение, което ще гарантира промяна в отношението.

По думите на министър Трайков правителството започна формирането на работната група по прилагането на националния план за развитие на културния туризъм. Тук очаквам конкретни резултати. Парите, които влизат в туризма по линията на програма “Регионално развитие”, също би трябвало да представят един консолидиран и привлекателен образ на българския туризъм, посочи още той.

Трайчо Трайков подчерта, че става дума за доста пари. Предстои да бъдат разгледани конкретните мерки за ефективното използване на тези средства. Според него туризмът е показал, че е достатъчно гъвкав, който не изисква непременно централизирано напътствие, за да се развива. Но е в полза на обществото туризмът да върви по един устойчив начин, в унисон с интересите на всички, каза в заключение министърът на на икономиката, енергетиката и туризма.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5364 |28.12.2009 Кризата удари и Български пощи . 22| 5704 |24.12.2009 Коледно Дянков обеща изход от кризата догодина . 4| 5567 |14.12.2009 Справянето с кризата минава през нова банкова политика . 6| 5095 |23.11.2009 60% от българите: Най-страшното от кризата свърши!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads