Реклама / Ads
19| 16322 |17.10.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Левон Хампарцумян: Масовото купуване на апартаменти не е изход от инфлацията

.
Левон Хампарцумян Източник: стопкадър, БНТ
Има спекулативно надуване на цените, но няма съмнение, че инфлацията удря отделно работещите и хората с фиксирани доходи. Масовото купуване на апартаменти не е изход от инфлацията. Апартаменти трябва да се купуват от хората, на които им трябва и тези, които могат да си го позволят. Това обясни в ефира на Българската национална телевизия банкерът и финансов анализатор Левон Хампарцумян.
 

„Инфлацията е неизбежна, трябва да се надяваме да е умерена и разтеглена във времето. Има някои неща, които спекулативно, сезонно се раздуват“, поясни той.

 

„Банките трябва да функционират добре, защото иначе ни чака катастрофа. Те работят с около 20% собствен капитал, а всички останали пари, с които оперират, са наши. Ако изчезнат, означава да бъдат заместени от верига от change бюра, някакви торби с пари под дюшеци и т.н. Банките са огледало и функция на представянето на съответната икономика. Те ще имат работа в добри и лоши години. Ключът на Плана за възстановяване е не, че парите ще минат през банките, а за какво ще се използват“, обясни още Хампарцумян.

 

„Ако човек има повечко пари в банка, е на загуба, но това е временно. Защото икономическа криза в момента технически няма. Има обаче техническо пренареждане на веригите за доставка, за производство“, уточни банкерът.

 

Според него ще се преструктурира зависимостта на Запада от Китай и Югоизточна Азия. В момента в Китай има енергийна криза, защото са решили да позеленеят набързо, а икономиката не е готова, което забавя производството.

 

„Зелената сделка изкуствено прави използването на фосилни горива по-скъпо, за да стимулира другото. За да станеш зелен, първо трябва да си забогатял, за да можеш да си позволиш тези неща“, допълни финансовият анализатор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7276 |16.10.2021 Левон Хампарцумян: Преди да ”позеленеем” е добре да забогатеем . 17| 5368 |29.03.2021 Хампарцумян: Икономическите проблеми остават и като изчезнат медицинските . 3| 5389 |20.08.2019 Левон Хампарцумян: „Черният” списък предпазва банките от нарастването на необслужваните кредити . 0| 5961 |15.07.2015 Хампарцумян: БНБ не е стриптийз клуб, в който сменяме танцьорките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads